ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2016, 17:10Εκτύπωση

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται  την προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών, η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται σε μέρη όπως στην Ειδομένη, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι περίπου 13,000 άνθρωποι, όταν η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε το σημείο την περασμένη βδομάδα.

Μετά από πιέσεις της ΕΕ, η γειτονική ΠΓΔΜ σφράγισε τα σύνορά της με την Ελλάδα, πυροδοτώντας μία εξαιρετικά απελπιστική κατάσταση.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις σκηνές απόγνωσης που απαθανάτισαν ο Φώτης Φιλίππου και ο Γιώργος Κοσμόπουλος εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.

Καλέστε και εσείς μαζί μας τους ηγέτες της ΕΕ να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Πρόσφυγες όπως αυτό το μικρό αγόρι από τη Συρία δεν μπορεί να βρει τον δρόμο του ούτε προς τα εμπρός ούτε προς τα πίσω, αφότου οι Μακεδονικές αρχές δήλωσαν επισήμως το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα την Τετάρτη, εγκαταλείποντας χιλιάδες σε κατάσταση απόγνωσης. Όλοι μάς ρωτούσαν συνεχώς «Θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα; Εμείς τι θα κάνουμε;»

Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει οπουδήποτε μπορούσαν να βρουν χώρο και εμφανώς δεν παρέχεται καμία στήριξη από το κράτος. Υπηρεσίες στον καταυλισμό- συμπεριλαμβανομένων της στέγασης, του φαγητού και των βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης- παρέχονται αποκλειστικά από ΜΚΟ και εθελοντές. 

Αλλά ακόμα και οι ΜΚΟ έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους και οι εγκαταστάσεις του καταυλισμού, με μόνο 180 τουαλέτες και ντους, δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Για πολλούς, η Ειδομένη ήταν ένα σημείο διέλευσης στον δρόμο τους προς την Ευρώπη και κάποτε αντιπροσώπευε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον αφότου είχαν περάσει τις επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.  Τώρα είναι ένα αδιέξοδο.

Ο Ahmed και η Alive, ένα 70-χρονο ζευγάρι από το Χαλέπι της Συρίας ήταν στον δρόμο για τη Γερμανία, όπου θα έβρισκαν ξανά τον γιο τους και την οικογένειά του, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο των συνόρων. «Οι Αραβικές χώρες και η Τουρκία μας απογοήτευσαν και ελπίζαμε ότι η Ευρώπη θα μας προσέφερε την ελευθερία που προσδοκούσαμε. Αυτή δεν ήταν η μεταχείριση που περιμέναμε από την Ευρώπη». 

«Είμαι παιδίατρος. Προσπάθησα να μείνω στη Συρία για όσο περισσότερο καιρό μπορούσα ώστε να μπορώ να βοηθάω μέχρι που κανένα μέρος δεν ήταν πια ασφαλές για εμάς και έτσι φύγαμε,», δήλωσε ο Rami, που απεικονίζεται εδώ με τον 12-χρονο γιο του Hussein. «Ξεφύγαμε από τον θάνατο.» Η γυναίκα του και τα άλλα τρία παιδιά τους είναι ακόμα στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν ακόμα να περάσουν. 

Η πυκνή βροχή των τελευταίων ημερών σημαίνει ότι χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άντρες κοιμήθηκαν στο κρύο, στο λασπωμένο έδαφος, καθώς οι μικρές σκηνές τους είχαν γεμίσει νερό που μούσκευε και μούλιαζε τις κουβέρτες τους.

Ο Mohammed, ένας 45-χρονος φαρμακοποιός από το Deir ez-Zor της Συρίας έχει εγκλωβιστεί με τον 18-χρνο γιο του στην Ειδομένη για περισσότερο από μία εβδομάδα. «Κοιτάξτε με, κοιτάξτε πώς είμαι εγώ και πώς είναι όλα γύρω μου. Ξέρετε τον Βίκτωρ Ουγκώ από τους «Άθλιους»; Κάπως έτσι έχουμε καταντήσει. Αλλά θα περιμένω εδώ μέχρις ότου συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επόμενη βδομάδα, και μετά θα αποφασίσω τι θα κάνω».

Ο 23-χρονος φοιτητής βιολογίας Adel και ο ανάπηρος αδερφός του έφυγαν από τη Συρία όταν ο πατέρας τους σκοτώθηκε πριν τέσσερις μήνες και έχασαν τα ίχνη της μητέρας και της αδερφής τους. Ο Adel προσπαθεί να φτάσει με τον αδερφό του στη Γερμανία ώστε να υποβληθεί σε εγχείριση σπονδυλικής στήλης. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το κάνουν πιο εύκολο για εμάς να περνάμε στην Ευρώπη και να βρούμε ασφάλεια. Δεν μπορώ να τους ζητήσω να σταματήσουν τον πόλεμο, γιατί ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Προς το παρόν η προτεραιότητά μου είναι να θεραπευτεί ο αδερφός μου. Μετά θα μπορέσω να σκεφτώ και τον εαυτό μου».

Η βροχή και η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής κάνουν τη ζωή τους ανυπόφορη και αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. « Το μέρος είναι γεμάτο μικρόβια και υπάρχουν ακόμα και φίδια που μπαίνουν στις σκηνές μας,» μας είπε μία μικρή Σύρια. «Τα παιδιά μας κάνουν εμετό κα αρρωσταίνουν».

Οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους βρήκαν έκπληκτες τον δρόμο προς την Ευρώπη κλειστό μόλις έφτασαν στην Ειδομένη. «Κοιμόμαστε στο έδαφος. Οι κουβέρτες μας βράχηκαν χθες το βράδυ και είχε πολύ κρύο. Είμαστε εδώ μόνο επειδή προσπαθούμε να βρούμε ασφάλεια για τα παιδιά μας». 

Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τους Έλληνες αστυνομικούς από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα με τη Μακεδονία. Οι αιτούντες-άσυλο εμφανίζονται ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι μόλις τα νέα από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φτάνουν στην Ειδομένη. «Θα μας στείλουν πίσω στην Τουρκία;» πολλοί άνθρωποι μας ρωτούσαν συνεχώς. Οι Ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο καταυλισμός της Ειδομένης θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε κοντινούς κρατικούς καταυλισμούς. Αλλά με όλους τους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς να χρησιμοποιούνται σε πλήρη χωρητικότητα και τα σύνορα κλειστά, που θα πάνε 13,000 άνθρωποι;

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.