9 ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016, 15:44Εκτύπωση

του Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για Παγκόσμιες Εκστρατείες

1. Υπάρχουν περισσσότεροι από 20 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια. Στα μέσα του 2015, ο αριθμός των προσφύγων, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, άγγιξε τα 15.1 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 10.4 εκατομμύρια προσφύγων στις αρχές του 2012. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων προσφύγων κατά την UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ με έργο την προστασία των Παλαιστίνιων προσφύγων, είναι 5 εκατομμύρια.

2. Μόλις λίγα παραπάνω από 2 εκατομμύρια άτομα κατέθεσαν αίτημα για άσυλο στην Ευρωπαική Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια.

3. Περισσότεροι από 700.000 Σύριοι πρόσφυγες καταγράφηκαν στην Τουρκία το 2015. Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες κατέθεσαν αίτημα για άσυλο στη Γερμανία την ίδια χρονική περίοδο, ενώ ακόμα περισσότεροι έφτασαν στη χώρα αλλά δεν έχουν ακόμα καταθέσει αιτήματα ασύλου.

4. Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει στο Λίβανο από τις αρχές του 2012, αυξάνοντας έτσι τον πληθυσμό του κράτους κατά 20%.

5. Η περιοχή με τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, με περισσότερους από 8 εκατομμύρια πρόσφυγες (συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστίνιων προσφύγων). Ενδεικτικά, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενεί κάθε μια από τις παρακάτω περιοχές: Αφρική, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Ευρώπη.

6. Ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός παγκοσμίως είναι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες5 εκατομμύρια, με μερικούς να έχουν εκτοπιστεί από το 1948. Αμέσως επόμενοι είναι οι Σύριοι με περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός της χώρας τους, ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί με 2.6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

7. Ο μισός πληθυσμός της Συρίας έχει εκτοπισθεί βιαίως. 6.6 εκατομμύρια άτομα εκτοπίσθηκαν σε άλλες περιοχές εντός της χώρας ενώ 4.3 εκατομμύρια μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε άλλες χώρες.

8. 1.15 εκατομμύρια πρόσφυγες χρειάζονται επανεγκατάσταση εντός του έτους, σημειώνοντας έτσι αύξηση 67% σε σχέση με 2 χρόνια νωρίτερα, όταν ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε 690.000 πρόσφυγες. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων καλύπτει παγκοσμίως μόνο το ένα δέκατο από αυτές που πραγματικά κρίνονται απαραίτητες. Η επανεγκατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί την μεταφορά ευάλωτων ατόμων από κράτη στα οποία αυτά έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες, λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Οι πρόσφυγες που χρειάζονται επανεγκατάσταση περιλαμβάνουν αυτούς με σοβαρές ιατρικές παθήσεις, παιδιά σε κίνδυνο καθώς και επιζήσαντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης.

9. Το 2014, 42.500 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε μέρα λόγω πολεμικών συγκρούσεων και διώξεων. Μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχουν εκτοπιστεί 30 ακόμη άτομα.

Αλλά υπάρχει ελπίδα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.