Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΣΤΟ EUROPRIDE 2015

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2015, 15:40Εκτύπωση

Κόντρα στις πολιτικές αντιθέσεις που επιδιώκουν την απαγόρευση των Pride στην χώρα, το EuroPride φιλοξενείται για πρώτη φορά φέτος στη Ρίγα της Λετονίας, στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Το EuroPride είναι μια διοργάνωση αφιερωμένη στον εορτασμό των δικαιωμάτων των  Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ιντερσεξ (ΛΟΑΤΙ) ατόμων και κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης. Τη φετινή χρονιά έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στην Ρίγα στις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρεθεί εκεί προκειμένου να στηρίξουμε και εμείς με τη σειρά μας την προσπάθεια των ΛΟΑTI ατόμων να προωθήσουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή και να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις χώρες αυτές.

Η φετινή διοργάνωση του EuroPride στην Ρίγα σηματοδοτεί μια πρώτη νίκη των ΛΟΑΤΙ κοινοτήτων των χωρών της Βαλτικής απέναντι σε ένα καθεστώς φόβου, απαγορεύσεων και απειλών εναντίον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιμετώπισης των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΙ στην περιοχή, υπήρξε το πρώτο Pride που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα το 2005. 70 ακτιβιστές και ακτιβίστριες τότε αντιμετώπισαν την οργή χιλιάδων διαδηλωτών που συσπειρώθηκαν εναντίον της διοργάνωσης και των υπερασπιστών της, ενώ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Στον απόηχο των ομοφοβικών αυτών επιθέσεων, μέλη, φίλοι/ες και συγγενείς της ΛΟΑΤΙ κοινότητας ίδρυσαν την οργάνωση Mozaika σε μια προσπάθεια να προάγουν τα δικαιώματα των μελών της και να ενισχύσουν την κατανόηση και την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα. Το 2006, το Pride μετονομάστηκε σε «Riga Pride and Friendship Days» και το 2009 σε «Baltic Pride», στο οποίο πλέον συμμετείχαν όλα τα κράτη της Βαλτικής.

Μια ιστορική στιγμή για τη διοργάνωση

 

Η Λετονία γίνεται  η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που της ανατίθεται η άδεια  της διοργάνωσης της μεγαλύτερης εκδήλωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤI κοινότητας πανευρωπαϊκά. Η πρωτοπορία αυτή δίνει στο φετινό EuroPride ιστορική αξία καθώς του παρέχεται η δυνατότητα να επιδείξει την αλληλεγγύη του απέναντι σε εκείνους και εκείνες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η Λετονία διατηρεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να μην είναι έτοιμη να καλωσορίσει αυτή την γιορτή ανεκτικότητας απέναντι στην διαφορετικότητα. Αντιθέτως, το φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων είναι έντονο και εμφανές τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των πολιτών της χώρας. Επίσης δεν εκλείπουν τα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους. Ο Πρωθυπουργός της, Andris Berzins, έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά σε ερώτηση που του κάνανε τον Δεκέμβριο ότι «η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να διαφημίζεται και να εκτίθεται». Την ίδια στιγμή ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της Λετονικής κοινωνίας αρνείται να αποδεχτεί τα ΛΟΑΤΙ άτομα και αντιτίθεται στο EuroPride.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρίγα έδειξαν να συνεργάζονται επιτυχώς με τους διοργανωτές του Europride, κρίνεται απαραίτητο η κυβέρνηση της Λετονίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν η προστασία και η ασφάλεια των συμμετεχόντων. Με τον τρόπο αυτό, το EuroPride θα μπορέσει, για άλλη μια φορά, περήφανα και με ασφάλεια να γιορτάσει τις  νίκες πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάθετε περισσότερα http://www.europride2015.eu

Aπό τη Δήμητρα Χατζηγεωργάκη, ομάδα τύπου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.