Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ: 10 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015

Δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου 2015, 09:43Εκτύπωση

Κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, κατηγορίες αποσύρθηκαν, αποζημιώσεις κερδήθηκαν: Διαβάστε παρακάτω μερικές μόνο από τις καλές ειδήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πραγμάτωση των οποίων οι υποστηρικτές της Αμνηστίας παγκοσμίως έχουν συμβάλλει μέσα το 2015. Μαζί, μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά!

1. Πάνω από ένα εκατομμύριο από εμάς ξεσηκώθηκαν για την απελευθέρωση του Raif. #FreeRaif

Ο Raif Badawi φυλακίστηκε πέρυσι στη Σαουδική Αραβία για 10 χρόνια και καταδικάστηκε σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο μετά από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με στόχο την κοινωνική και πολιτική συζήτηση. Όταν έλαβε τα πρώτα 50 χτυπήματα με μαστίγιο, τον Ιανουάριο, ακτιβιστές και ακτιβίστριες σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν  για να διαμαρτυρηθούν. Έκτοτε το μαστίγωμα του δεν επαναλήφθηκε για άγνωστους λόγους, αλλά ακόμα δεν είναι ελεύθερος και κινδυνεύει να μαστιγωθεί και πάλι, εφ 'όσον η ποινή του βρίσκεται σε ισχύ. "Απευθύνομαι σε εσάς, τους ελεύθερους ανθρώπους που εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε το Raif, οι δικές σας διαμαρτυρίες κάνουν τη διαφορά», είπε η σύζυγός του Ensaf Haidar. "Σας παρακαλώ μην σταματήσετε μέχρι ο Raif να απελευθερωθεί».

2. Πιέσαμε τη Shell να πληρώσει 55 εκατομμύρια λίρες για τις πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία

Μετά από χρόνια εκστρατειών, βοηθήσαμε να επέλθει δικαιοσύνη για 15.600 αγρότες και ψαράδες στην Bodo, μια κοινότητα στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα. Τον Ιανουάριο, η Shell ανακοίνωσε μια διευθέτηση 55 εκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ζωής και των περιουσιών που καταστράφηκαν από δύο μεγάλες διαρροές πετρελαίου το 2008 και το 2009. Ο αγώνας για την περιβαλλοντική απορρύπανση συνεχίζεται.

3. Η Guadalupe που φυλακίστηκε για μια αποβολή, απελευθερώθηκε

Χάρη στη σκληρή δουλειά αφοσιωμένων ακτιβιστών στο Ελ Σαλβαδόρ, αποδόθηκε τελικά χάρη στην Carmen Guadalupe Vasquez και απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο. Ήταν μόλις 18 ετών όταν απέβαλε. Θεωρήθηκε ύποπτη για άμβλωση – η οποία απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση στο Ελ Σαλβαδόρ – και φυλακίστηκε για 30 χρόνια το 2007, με χαλκευμένες κατηγορίες για φόνο. Τον Απρίλιο, θα παραδώσουμε περισσότερες από 250,000 υπογραφές από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας απαιτώντας να μπει τέλος στην απαγόρευση έκτρωσης.    www.amnesty.org/mybodymyrights

 

4. Οι τελευταίες κατηγορίες κατά της Claudia Medina αποσύρθηκαν, η οποία επέζησε από βασανιστήρια

Στο Μεξικό, οι τελευταίες κατηγορίες ενάντια στην Claudia Medina αποσύρθηκαν, την οποία και στηρίξαμε στην εκστρατεία μας κατά των βασανιστηρίων. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να βεβαιωθούμε ότι θα της αποδοθεί δικαιοσύνη για τα βασανιστήρια που υπέστη.

5. Λάβαμε πάνω από 3 εκατομμύρια δράσεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων

Η τελική καταμέτρηση μετά την ετήσια μας εκστρατεία γραμμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι σπάσαμε κατά πολύ το ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων δράσεων από το 2013! Μαζί, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έστειλαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κινητού τηλεφώνου, φαξ και τα tweets για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί.

6. Τα βασανιστήρια θεωρούνται έγκλημα στο Τόγκο

Η καταπληκτική ανακοίνωση ήρθε 26 χρόνια αφότου η χώρα της Δυτικής Αφρικής υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων. Η ιστορική απόφαση επιτεύχθηκε χάρη στα μέλη της Αμνηστίας του Τόγκο και τις συνεργαζόμενες οργανώσεις, οι οποίοι έφεραν κοντά ανθρώπους που είχαν βασανιστεί ώστε να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

7. Ο Dr Tun Aung απελευθερώθηκε στη Μιανμάρ

Ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν την απελευθέρωση του ηγέτη Dr Tun Aung τον Ιανουάριο. Είχε φυλακιστεί με ποινή 17 χρόνων μετά από προσπάθειά του να ηρεμήσει ένα πλήθος κατά τη διάρκεια ταραχών στη Μιανμάρ το 2012. Αυτά τα καλά νέα ​​ήρθαν μετά από περισσότερο από δύο χρόνια πίεσης από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2013. Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μιανμάρ δήλωσε πως οι επιστολές μας τους ώθησαν να εξετάσουν περαιτέρω την περίπτωση του DrTun Aung.

8. Τρεις διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι στην Ισημερινή Γουινέα

Τρεις άνδρες στην Ισημερινή Γουινέα αποφυλακίστηκαν μόλις μία ημέρα αφότου η Αμνηστία ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Οι Celestino Okenve, Antonio  Nguema και Miguel Mbomiohad συνελήφθησαν για την ειρηνική διαμαρτυρία τους εναντίον του τουρνουά ποδοσφαίρου Κύπελλο Εθνών Αφρικής που θα φιλοξενούσε η χώρα τους. Βρέθηκαν υπό κράτηση για δύο εβδομάδες, χωρίς απαγγελία κατηγοριών και με περιορισμένη πρόσβαση σε δικηγόρο.

9. Η Liu Ping δέχθηκε μια επίσκεψη στη φυλακή στην Κίνα

Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο έλαβαν δράση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2014 για την Liu Ping, μια ακτιβίστρια που φυλακίστηκε γιατί αγωνιζόταν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα. Αφού προηγουμένως της είχε αρνηθεί η άδεια, η κόρη της, Liao Minyue, κατάφερε τελικά να την επισκεφθεί στη φυλακή τον περασμένο Δεκέμβριο και ξανά τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, και είναι πιθανό να συνέβαλε η διεθνής προσοχή για την υπόθεση της Liu Ping ως μέρος του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων. «Είμαι πολύ συγκινημένη από όλη τη δράση για τη μητέρα μου», είπε ο Liao Minyue. "Θέλω να στείλω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους κάνουν εκστρατεία για την υπόθεσή της.” Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την άμεση απελευθέρωση της Liu Ping.

10. Τα Φίτζι έγιναν η 99η χώρα που κατήργησε τη θανατική ποινή

Στις 13 Φεβρουαρίου, ξυπνήσαμε με τα καλά νέα ότι τα Φίτζι εγκατέλειψαν  την θανατική ποινή. Αυτό έφερε τον αριθμό των χωρών που έχουν σταματήσει εντελώς την υπέρτατα σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία σε 99, ακριβώς στο μισό όλων των κρατών του κόσμου. Η εκστρατεία μας συνεχίζεται ώστε κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Διαβάστε περισσότερα: 26 από τα σημαντικότερα επιτεύγματα μας για το 2014

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.