ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ:ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014, 14:39Εκτύπωση

Από τον Niluccio

Η δίψα του Ισλαμικού Κράτους για αίμα όπως και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τη σύγχρονη τεχνολογία, έχουν σχολιαστεί έντονα. Η ανάρτηση διαφόρων βίντεο με έναν άνδρα που εκτοξεύει απειλές πριν εκτελέσει έναν όμηρο… αυτός είναι ο «νέος κανόνας» στις ανακοινώσεις του Ισλαμικού Κράτους´ ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο έχει ασκήσει μια περίεργη επιρροή σε πολλούς Δυτικούς σχολιαστές και πολιτικούς.

Για να είμαι ειλικρινής δεν πολυκαταλαβαίνω το λόγο. Είναι εντελώς προφανές ότι πρόκειται απλώς για κοινές συνήθειες 'πολιτικού γκανγκστερισμού'. «Κοιτάξτε, έχουμε αυτόν τον άνδρα. Προσέξτε, θα τον σκοτώσουμε, εάν δεν κάνετε αυτό που θα σας πούμε». Πρόκειται για τις τακτικές του ‘νταή’ της παιδικής χαράς που μεταφέρονται στη διεθνή πολιτική. Αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και δεκαετίες οι Κόζα Νόστρα / Ντρανγκέτα / Καμόρα στην Ιταλία, και σε αυτό έχουν αποκτήσει πολιτική-εγκληματική ταυτότητα οι FARC-EP στην Κολομβία.

Αφού διάβασα αρκετό «εμπεριστατωμένο» υλικό από γλωσσολόγους και ανθρώπους του χώρου της «διαχείρισης κινδύνου» σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος, δε  θα έλεγα ότι εντυπωσιάστηκα. Πολλοί από τους ισχυρισμούς των ειδικών, που «κοντεύουν» να αναγνωρίσουν τον «Jihadi John» με βάση την «χαρακτηριστική» χρήση της γλώσσας, μοιάζουν μάλλον παραφουσκωμένοι και σχεδόν απελπισμένοι. (Επ’ ευκαιρία, για όσους έχουν κάποια ηλικία και προχωρημένες μουσικές προτιμήσεις – όπως εγώ – ο Jihadi John ακούγεται όλως τυχαίως σαν τον «Jilted John», το εξαιρετικό πρώιμο άλτερ έγκο του μουσικού φαρσέρ Graham Fellows. Αλλά, όπως προείπα, όλως τυχαίως).

Όχι, η μάλλον ψυχαναγκαστική υποτιθέμενη ανάλυση αυτών των βίντεο 'σναφ' (δηλ. βίντεο με πραγματική δολοφονία), στην ουσία το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος. Όντως, έχουν μια επιφανειακή αποτελεσματικότητα ως μακάβρια αποσπάσματα Μακιαβελικού θεάτρου (η φράση «I’m back, Obama» στο βίντεο του Steven Sotloff ασφαλώς και είναι κλεμμένη από το λεξιλόγιο σειράς ταινιών τρόμου του Χόλιγουντ, και ο τίτλος «Lend me your ears» (δανείστε μου τα αυτιά σας) στο βίντεο του David Cantlie προέρχεται από τον Ιούλιο Καίσαρα του Σέξπιρ προφανώς επειδή θεωρήθηκε ότι θα «εντυπωσιάσει» ρητορικά), ωστόσο δεν παύουν να είναι και άθλιες, άκρως ελεεινές ενέργειες που απλώς ξεσκεπάζουν το πραγματικό πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους – μιας εκδικητικής ομάδας δολοφόνων και απαγωγέων.

Και δημίων. Αυτή είναι η πτυχή στην οποία έχουν εστιάσει οι φυλλάδες, το αποτρόπαιο pièce de theatre που εξασφαλίζει τηλεοπτικό χρόνο στο Ισλαμικό Κράτος και το οποίο τους καθιερώνει ως «κακούς» με μια κατά κάποιον τρόπο αυτοδημιούργητη σύγχρονη δαιμονολογία. Αυτό που κάνουν σαφώς και είναι απεχθές, αλλά η προσέγγιση των δημιουργών των βίντεο του Ισλαμικού κράτους είναι μια κάπως υπερβολική σκηνοθεσία: «Κοιτάξτε μας. Λέτε ότι είμαστε κακοί, λέτε ότι είμαστε υπαρξιακή απειλή, ορίστε λοιπόν…».

Στο παρασκήνιο του φρικαλέου θεάματος του Ισλαμικού Κράτους στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες ως επί το πλείστον ατεκμηρίωτες, μη κινηματογραφημένες απαγωγές και φόνοι. Αυτό που έκαναν στους James Foley, Steven Sotloff και David Haines (και που απείλησαν να κάνουν στον Alan Henning, και υπαινίχτηκαν ότι έκαναν στον John Cantlie) είναι άκρως απαίσιο, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα του Ισλαμικού Κράτους είναι Ιρακινοί Γιαζίντι, Χριστιανοί, Κούρδοι και ασφαλώς Ιρακινοί Μουσουλμάνοι, καθώς και αναρίθμητοι Σύριοι κάθε εθνικής και θρησκευτικής ομάδας – εκ των οποίων κανένας δεν είναι Δυτικός ή «υψηλού προφίλ».

Υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο θλιβερής ειρωνείας σε όλη αυτή την υπόθεση. Ενώ οι δημιουργοί αυτών των σκηνοθετημένων φόνων – μέλη του επονομαζόμενου «Ισλαμικού Κράτους»  - εκτινάχτηκαν στο διεθνές προσκήνιο με τις αποτρόπαιες παραγωγές τους, ένα πραγματικό κράτος, μια πραγματική χώρα - η Σαουδική Αραβία – φρόντισε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκεφαλίσει δεκάδες άτομα αφού πρώτα σκηνοθέτησε τις κακοστημένες άδικες δίκες τους. Στο διάστημα από 4 έως 18 Αυγούστου (λίγο πριν εμφανιστεί το βίντεο του James Foley) οι Σαουδικές αρχές αποκεφάλισαν τουλάχιστον 17 θύματα, και έκαναν το ίδιο, τουλάχιστον, άλλες 59 φορές φέτος, κυρίως σε δημόσιες πλατείες. Το ευρύ κοινό της Σαουδικής Αραβίας ενημερώνεται για αυτούς τους δικαστικούς αποκεφαλισμούς με επίσημες ανακοινώσεις χαμηλών τόνων και το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ είναι περιορισμένο. Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έχει αποκεφαλίσει περισσότερα από 2.000 άτομα μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια, υπάρχει μια φριχτή προβλεψιμότητα σε αυτή την υπόθεση.

Δε λέω ότι η κυβέρνηση του Ριάντ είναι ίσα και όμοια με τη συμμορία των βαρέως οπλισμένων φονιάδων που λυμαίνονται το βόρειο Ιράκ και τμήματα της Συρίας. Όμως και οι δύο οντότητες είναι σίγουρο ότι έχουν μια προδιάθεση για αποκρουστικές εκτελέσεις.

Θα έπρεπε να ντρέπονται και οι δυο τους.

¤ Τα κείμενα στο blog της Διεθνούς Αμνηστίας γράφονται από το προσωπικό της οργάνωσης, τους εθελοντές της και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, με σκοπό να ενθαρρύνεται η συζήτηση για ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.