ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ – H ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2014, 11:13Εκτύπωση

Σε έναν ήσυχο δρόμο σε μια ακριβή γειτονιά της Μόσχας, δύο χιλιόμετρα μακριά από το Κρεμλίνο, βρίσκεται η έδρα της εφημερίδας Novaya Gazeta. Από τις πιο έγκυρες και ανεξάρτητες εφημερίδες δεδομένου ότι ιδρύθηκε το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σήμερα η Novaya Gazeta είναι μια από τις πολύ λίγες ελεύθερες φωνές στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
Αλλά η ανεξαρτησία της Novaya Gazeta έρχεται με ένα τίμημα. Τέσσερις δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεργάζονταν με την εφημερίδα, έχουν δολοφονηθεί. Ένας ακόμη πέθανε από ξαφνικό ύποπτο θάνατο και αρκετοί άλλοι έχουν δεχτεί επίθεση ή απειλές.

Η Anna Politkovskaya είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή από τους πεσόντες ήρωες της εφημερίδας. Είχε κερδίσει πολλά βραβεία για τα χρόνια που αφιέρωσε σε ερευνητικά ρεπορτάζ στην ταραχώδη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Η Άννα ήταν μία ένθερμη υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σθεναρά αντίθετη με τον πόλεμο στην Τσετσενία και αφοσιωμένη στην αποστολή της να εκθέσει την αλήθεια πίσω από τη σύγκρουση.

Η Άννα πυροβολήθηκε υπό το φως της ημέρας καθώς έμπαινε στην πολυκατοικία της  στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006. H ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τα γενέθλια ενός από τους κύριους αντιπάλους της - του Ρώσου Πρόεδρου Vladimir Putin - τoν οποίο η Anna Politkovskaya επέκρινε δριμύτατα στις αναφορές και τα βιβλία της για τον ρόλο του στην σύγκρουση της Τσετσενίας.

Τον Ιούνιο του 2014, πέντε άνδρες - δύο αστυνομικοί και τρία μέλη μίας Τσετσενικής οικογένειας που φέρονται να συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα - καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για τη δολοφονία της. Όμως αυτοί που διέταξαν τη δολοφονία παραμένουν ελεύθεροι και η έρευνα για να τους εντοπίσει και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη έχει σταματήσει.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει εδώ και καιρό την οικογένεια της, τους εκδότες και όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα για την πλήρη δικαιοσύνη της δολοφονία της - στο δικαστικό σύστημα, καθώς και το δικαστήριο της κοινής γνώμης.

«Στo μυαλό των δολοφόνων»

Μετά τη δολοφονία της Anna Politkovskaya, η  δημοσιογράφος Elena Milashina ανέλαβε ως επικεφαλής ερευνήτρια για την Τσετσενία στην Novaya Gazeta. Τώρα ηγείται ενός γραφείου που έχει τρεις δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται στο Βόρειο Καύκασο. Μετά τις δολοφονίες της Άννας το 2006 και της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφου Natalia Estemirova  το 2009 στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, οι ανταποκριτές τώρα εδρεύουν στη Μόσχα και ταξιδεύουν στην περιοχή μόνο για την κάλυψη των βασικών εξελίξεων, όπως σημαντικές δίκες.

Όπως και η προκάτοχός της, η Elena, μέσω της δουλειάς της, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με πολύ επικίνδυνους ανθρώπους και τρομακτικές καταστάσεις.

"Αυτοί οι άνθρωποι είναι δολοφόνοι και έχουν το μυαλό των δολοφόνων», είπε για ορισμένα από τα άτομα για τα οποία συνήθως παίρνει συνεντεύξεις και γράφει. «Γι' αυτούς, ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί ένα πρόβλημα είναι να σκοτώσουν κάποιον. Μετά από αρκετές δολοφονίες των συναδέλφων μας, το έχουμε κατανοήσει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ".

Αυτό δεν είναι απλώς υπερβολή. Παρ 'όλα αυτά, η Novaya Gazeta συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τσετσενία. Οι δημοσιογράφοι της εκθέτουν σε τακτική βάση τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις Τσετσενικές αρχές στο πλαίσιο της ηγεσίας του Ramzan Kadyrov.

"Θα εξακολουθούν να ζουν κάτω από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, αλλά κανείς δεν γράφει γι 'αυτό. Η δημοσιότητα είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. "

Οι ρωσικές αρχές αντεπιτίθενται

Ωστόσο, ακριβώς εξαιτίας του φόβου της αρνητικής δημοσιότητας, οι ρωσικές αρχές έχουν αντεπιτεθεί. Ενώ η Έλενα διαβεβαίωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι η ανεξαρτησία της Novaya Gazeta δεν έχει παραβιαστεί, ωστόσο πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία δέχονται επιθέσεις τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο.

Μια σειρά περιοριστικών νόμων που ψηφίστηκαν από το Δεκέμβριο του 2011 έχουν διαβρώσει την  ελευθερία της έκφρασης των  δημοσιογράφων και μπλόγκερ. Μια σειρά από ανεξάρτητες φωνές έχουν φιμωθεί, μερικές από αυτές μόνιμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κεντρικά κρατικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης τώρα μονοπωλούν τα ραδιοκύματα,  τις δημόσιες συζητήσεις και διαφωνίες και προωθούν την αυτολογοκρισία.

Η καταστολή εντάθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία το Μάρτιο 2014.  Στη σημερινή Ρωσία, είναι όλο και πιο δύσκολο να επικριθούν οι κρατικές αρχές ή να δημοσιευθούν άβολες αλήθειες. Πολλές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων έχουν βρεθεί και ξένα ειδησεογραφικά κανάλια όπως το BBC στην περίπτωση των γεγονότων στην Ουκρανία.

Λουλούδια για την Άννα

Στην είσοδο των γραφείων της Novaya Gazeta, έχει τοποθετηθεί μια χάλκινη αναμνηστική πλακέτα προς τιμή του έργου της Anna Politkovskaya, στην οποία πρόσφατα βρέθηκε και ένα γαρύφαλλο.

Οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο καλούν τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να αναλάβουν δράση για την όγδοη επέτειο από τη δολοφονία της Άννας, στις 7 Οκτωβρίου. Η δράση έχει ως στόχο να υπενθυμίσει δημόσια πως, ενώ η ζωή της Άννας χάθηκε βίαια, ωστόσο το έργο της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Άνθρωποι σε όλον τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυοι με την οικογένειά της και πρώην συναδέλφους της που συνεχίζουν να ζητούν την αλήθεια και την πλήρη δικαιοσύνη για τη δολοφονία της.

Λάβετε δράση και να μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο:

www.amnesty.org/Speak-Out-Russia

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.