Η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2014, 15:14Εκτύπωση

“Η Ευρώπη έχει χάσει κάτι  βαθιά πολύτιμο: την ικανότητά της να επιδείξει ανθρωπιά. Ενώ ολόκληρες οικογένειες από τη Συρία και πολλοί άλλοι πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες όπως η Ερυθραία και η Σομαλία πνίγονται επειδή δεν έχουν άλλη εναλλακτική, η σιωπή της Ευρώπης είναι εκκωφαντική”.

Με αυτά τα λόγια η Carmen Dupont, συντονίστρια της ευρωπαϊκής εκστρατείας SOS Ευρώπη εξέφρασε, από τη Λαμπεντούζα όπου βρίσκεται, τη σοβαρή ανησυχία της Διεθνούς Αμνηστίας για τον υψηλό αριθμό των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου που χωρίζει την Ιταλία από τη Λιβύη.

Αντιμέτωποι με αυτή την εκκωφαντική σιωπή, συνεχίζουμε να ζητούμε από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν τις δραστηριότητες αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο. Η επιχείρηση “Mare Nostrum” της Ιταλίας είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά είναι σαφές ότι η ενίσχυση των δραστηριοτήτων αναζήτησης και διάσωσης στη θάλασσα μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο μέσω της κοινής δράσης στην οποία όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να συνεισφέρουν.

Σας ζητούμε να συμβάλλετε για να αλλάξουν οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου και να επικεντρωθούν στην πρόληψη για τους ανθρώπους που με κάθε ανθρώπινο κόστος φτάνουν στην Ευρώπη.

Οι τωρινές πολιτικές και πρακτικές είναι σταδιακά περιοριστικές και έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα να ωθούν απελπισμένους ανθρώπους σε ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα ταξίδια. Χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους κανένα ασφαλές κανάλι και νομιμοποίηση για να φτάσουν στην Ευρώπη, οι άνθρωποι ολοένα και περισσότερο καταλήγουν στα χέρια των δουλέμπορων και είναι αναγκασμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους πάνω σε πλοία ακατάλληλα για πλοήγηση.

Αλλά εναλλακτικές υπάρχουν

Τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να προσφέρουν στους πρόσφυγες περισσότερα κανάλια πρόσβασης σε ασφάλεια και νομική προστασία. Για αρχή, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων περιοχών για επανεγκατάσταση και υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους και να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση προσφύγων που έχουν συγγενείς στο εξωτερικό.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα αιτήματά μας.

Από τη Διεθνή Αμνηστία – Ιταλικό Τμήμα

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.