ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου 2014, 13:29Εκτύπωση

Με λένε Χριστιάνα, είμαι εθελόντρια στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Η ενασχόλησή μου με τα διεθνή και η ανάγκη να βοηθήσω κόσμο είναι που με έφεραν - εδώ και έξι μήνες - να εργάζομαι εθελοντικά στο ΕΣΠ. Δεν ήξερα τι να περιμένω και πολλά ήταν εκείνα που μου έκαναν εντύπωση. Θα μιλήσω όμως μόνο για ένα απ’αυτά, το πιο «αξιοπερίεργο» αν θες.

Το Πρόγραμμα Προμηθέας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από την πολύ αρχή. Η μυθολογία θέλει τον Προμηθέα να κλέβει τη φωτιά από τους Θεούς και να την κάνει δώρο στους ανθρώπους. Ο οξύθυμος Δίας με τη σειρά του, για να τον τιμωρήσει γι’ αυτήν την ανυπακοή του, καταδίκασε τον Προμηθέα σε αιώνιο μαρτύριο. Κάθε μέρα, λοιπόν, ένας αετός τρεφόταν από το συκώτι του αλυσοδεμένου Προμηθέα. Σύμβολο πόνου και βασανιστηρίων από τη μια, και σύμβολο της γνώσης και της σοφίας από την άλλη, το όνομα του Προμηθέα ταιριάζει απόλυτα στο πρωτοπόρο Πρόγραμμα του ΕΣΠ. Εντάξει, ίσως όχι και τόσο πρωτοπόρο για τα διεθνή δεδομένα, αλλά σίγουρα κάτι που έλειπε από τη χώρα μας.

Ας γίνω πιο ξεκάθαρη. Ο Προμηθέας - του ΕΣΠ, όχι της μυθολογίας! -  έχει ως βασικό στόχο να συνδράμει θύματα βασανιστηρίων που εισέρχονται στη χώρα μας. Τώρα θα μου πεις, υπάρχουν βασανιστήρια στις μέρες μας; Κι όμως, με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι μόλις τον περασμένο χρόνο υπέστησαν βασανιστήρια πολίτες 112 διαφορετικών χωρών ανά τον κόσμο! Παρά τη ρητή απαγόρευση των βασανιστηρίων από το Διεθνές Δίκαιο με σχετικές Συνθήκες, υπολογίζεται ότι το 20% των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας για να ζητήσουν άσυλο, έχουν υποστεί παρόμοιες πρακτικές στη χώρα καταγωγής τους. Έχουν, δηλαδή, βασανιστεί. Τους ανθρώπους αυτούς στηρίζει το Πρόγραμμα Προμηθέας παρέχοντας τους δωρεάν ποικίλες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, χάρη στο Πρόγραμμα Προμηθέας λειτουργεί η εξειδικευμένη Μονάδα Αποκατάστασης στο Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (Ι.Δροσοπούλου 72, Πλατεία Αμερικής). Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Ημέρας έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 70 θύματα βασανιστηρίων, παρέχοντάς τους ιατρική, ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη. Επιπλέον, μέσω του Προγράμματος συσπειρώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν 100 Έλληνες επαγγελματίες διαφόρων τομέων ώστε να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να προβαίνουν στην ταυτοποίηση και την υποστήριξη θυμάτων βασανιστηρίων. Την ομάδα εκπαίδευσαν Έλληνες ειδικοί καθώς και εξειδικευμένοι εκπρόσωποι του Δανικού Ινστιτούτου κατά των Βασανιστηρίων «DIGNITY». Τέλος, ο Προμηθέας δουλεύει ασταμάτητα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση γύρω από την σκληρή πραγματικότητα της μη ολοκληρωτικής ακόμη εξάλειψης των βασανιστηρίων.

Και επανέρχομαι στο στοιχείο της πρωτοπορίας, για τα ελληνικά πάντα δεδομένα. Το 2008 έκλεισε το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, η μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα που εστίαζε σε αυτήν την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Και θα μου πείτε, που μπορούσε πλέον να απευθυνθεί ένα θύμα βασανιστηρίων που κατάφερνε να επιβιώσει από αυτήν την απάνθρωπη εμπειρία και να φτάσει μετ’ εμποδίων στην Ελλάδα, για βοήθεια; Πουθενά!

Τώρα όμως υπάρχει η Μονάδα Αποκατάστασης του Προμηθέα… Μια πρωτοβουλία που αποτελεί τη μοναδική δομή για τη στήριξη αλλά και την ένταξη των θυμάτων βασανιστηρίων που βρίσκονται στη χώρα μας. Έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πόσο έχει βοηθήσει το Πρόγραμμα Προμηθέας στην ανακούφιση πολλών ανθρώπων από τον πόνο και τις τραυματικές συνέπειες της απάνθρωπης και ιδιαίτερα βίαιης εμπειρίας που βίωσαν, δεν μπορώ παρά να παροτρύνω όλους εσάς να στηρίξετε το ΕΣΠ στην προσπάθεια που κάνει για να διατηρήσει τη Μονάδα Αποκατάστασης (περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους στήριξης του ΕΣΠ μπορείτε να βρείτε εδώ)

Ενημερώσου και ενημέρωσε, επισκέψου την ιστοσελίδα του Προμηθέα.

STOP TORTURE! NOW!

Χριστιάνα,

Μια εθελόντρια

Το Πρόγραμμα Προμηθέας είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συντονίζεται από το ΕΣΠ με μακρόχρονη πορεία στη στήριξη προσφύγων και ατόμων που δικαιούνται προστασία και εκτελείται με τη συνεργασία του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ της ΜΚΟ ΣΥΝ-ειρμός με ειδικότητα στην ψυχολογική υποστήριξη των μεταναστών και της DIGNITY με έδρα τη Δανία που καταπολεμά τα βασανιστήρια σε όλο τον κόσμο από το 1974.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.