ΗΧΗΡΟ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2014, 13:15Εκτύπωση

Του Υπεύθυνου Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, Γιώργου Κοσμόπουλου.

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πει στην Αμνηστία ότι αντιμετώπισαν σοκαριστική μεταχείριση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. Σήμερα, περισσότεροι από 94.000 ακτιβιστές στέλνουν στον αρμόδιο υπουργό, τον Νικόλαο Δένδια, μια «καρτ ποστάλ» διαμαρτυρίας.
«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» γράφει η κάρτα που στέλνουμε σήμερα στον Νικόλαο Δένδια, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Θα εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας έξω από το γραφείο του στην Αθήνα με μια γιγάντια κάρτα, θα του τη στείλουμε με tweet, θα τη μοιραστούμε στο Facebook.

Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό δεν βρίσκουν πολύ αξιοπρεπή υποδοχή. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν συγκλονιστικά κακή μεταχείριση από αστυνομικούς που υπάγονται στην εξουσία του Υπουργού Δένδια.
Η νέα μας έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα, τεκμηριώνει δεκάδες καταγγελίες ότι η ελληνική αστυνομία στέλνει τακτικά πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στην Τουρκία με τις λεγόμενες επιχειρήσεις «απώθησης». Πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι δέχτηκαν κλοτσιές και γροθιές από τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς σε αυτή τη διαδικασία.

Οι «απωθήσεις» δεν είναι απλώς παράνομες σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο: είναι και επικίνδυνες. Χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάζουν πλέον ολοένα πιο επικίνδυνες διαδρομές για να μπουν στην ΕΕ. Εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους αναζητώντας μια νέα ζωή στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα σε μια πλαστική βάρκα
Η έκθεση Ελλάδα: Σύνορο ελπίδας και φόβου. Μετανάστες απωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης αποτυπώνει με λεπτομέρεια τι ακριβώς συμβαίνει. «Μας έβαλαν σε μια πλαστική βάρκα και μας εγκατέλειψαν στη θάλασσα», μου είπε πρόσφατα ένα ζευγάρι Αφγανών. Η γυναίκα ήταν τότε έξι μηνών έγκυος.
Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του «Φρουρίου Ευρώπη» περίπου τέσσερα χρόνια δουλεύοντας για την Αμνηστία για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα. Άκουσα τις ιστορίες πολλών γενναίων ανθρώπων και ένιωσα θυμό και ντροπή για τον τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίζονται. Οι επισκέψεις μου στα κέντρα κράτησης μεταναστών ακόμα με στοιχειώνουν.

Όμως ένιωσα επίσης χαρά και ελπίδα. Χαρά που η Αμνηστία, μαζί με άλλες ΜΚΟ, δικηγόρους και ενεργούς πολίτες, έχει καταφέρει να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που κρατούνταν να αφεθούν ελεύθεροι ή να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Μερικές φορές το καταφέραμε υψώνοντας τη φωνή μας, άλλες φορές συνεργαστήκαμε αθόρυβα στο παρασκήνιο.

Σας ευχαριστώ!
Και αισθάνομαι ελπίδα γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη κι ακόμα παραπέρα ενώνονται και συμμετέχουν στην εκστρατεία μας Ευρώπη S.O.S. Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους 94.196 ανθρώπους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσεχική Δημοκρατία, που όλοι ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην αδικία υπογράφοντας την έκκλησή μας.
Σήμερα είναι μέρα που πρέπει να φωνάξουμε δυνατά και καθαρά. Μαζί, εξασφαλίζουμε ότι οι ντροπιαστικές  παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στις πύλες του Φρουρίου Ευρώπη δεν βρίσκονται πλέον στο σκοτάδι. Κανείς, ιδίως η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοεί πλέον τι συμβαίνει.

Μπορούμε πολύ καλύτερα
Δυστυχώς, ο Υπουργός κ. Δένδιας αρνήθηκε το αίτημά μας να του παραδώσουμε προσωπικά όλες αυτές τις υπογραφές. Όμως δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να δώσει προσοχή και να αρχίσει να κάνει αλλαγές. Έτσι, σήμερα διαμαρτυρόμαστε μπροστά από το γραφείο του για να του θυμίσουμε να βάζει τους ανθρώπους πρώτα και πάνω από τα σύνορα. Πολλοί άλλοι θα συμμετάσχουν μοιράζοντας την κάρτα μας στο Facebook και στέλνοντάς την με τουίτ στον υπουργό.
Η ΕΕ χρειάζεται να επωμιστεί το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τη στρατηγική της για το άσυλο και τη μετανάστευση για την επόμενη πενταετία. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα αποφασίσουν να τα καταφέρουν καλύτερα.

Ευχάριστη είναι η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να συζητά με την Ελλάδα τις καταγγελίες για «απωθήσεις». Ελπίζουμε αυτό να οδηγήσει σύντομα στην επίσημη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, ξέρω ότι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες νιώθουν ότι έχουν υποστήριξη επειδή η Αμνηστία και άλλοι στέκονται μάρτυρες και προσπαθούν να σταματήσουν τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον τους.

Ο Κούσα, ένας Ιρανός πρόσφυγας και ακτιβιστής που γνωρίζω στην Ελλάδα, μου είπε πρόσφατα τι σημαίνει γι’ αυτόν όταν οι ακτιβιστές της Αμνηστίας βγαίνουν στον δρόμο: «Όταν βλέπω όλους αυτούς τους ανθρώπους, που τους περισσότερους δεν τους έχω ξανασυναντήσει, να ενδιαφέρονται και να δραστηριοποιούνται για να βοηθήσουν ανθρώπους που δεν έχουν ξανασυναντήσει – από εκεί παίρνω τη δύναμή μου.»

Στείλτε στον υπουργό μια κάρτα

  • Σήμερα θα στέλνουμε με τουίτ την ψηφιακή «καρτ ποστάλ» μας στον @NikosDendias και στον συνάδελφό του @MVarvitsiotis. Πάρτε μέρος ακολουθώντας την @AmnestyOnline και τον @GiorgosKosmop και χρησιμοποιώντας το #SOSEurope στο Twitter.
  • Μοιραστείτε την κάρτα μας με τον Υπουργό Δένδια στο Facebook και με τους γνωστούς σας επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε τον χάρτη μας με τις νέες και επικίνδυνες διαδρομές εισόδου στο Φρούριο Ευρώπη και διαβάστε ιστορίες για πρόσφυγες στη Βουλγαρία και από τη Συρία στο WIRE, το παγκόσμιο περιοδικό δράσης της Αμνηστίας.
Calling Syria to check my family is alive (Μπλογκ, 20 Μαρτίου 2014).
Europe’s race to the bottom on protecting refugees from Syria (Μπλογκ, 18 Δεκεμβρίου 2013).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.