AFP via Getty Images

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ!

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023, 11:48Εκτύπωση

Στις 13 Οκτωβρίου, 23 νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας έλαβαν εντολή αναγκαστικής εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Έκτοτε, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τηλεφωνήματα από τον ισραηλινό στρατό που τα πιέζει να συμμορφωθούν. Αυτά τα νοσοκομεία παρέχουν σωτήρια θεραπεία σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς και συνιστούν το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες.

Εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής που κατακλύζει τη Λωρίδα της Γάζας, αυτές οι εντολές αναγκαστικής εκκένωσης είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν, καθώς η μεταφορά ασθενών σε κατεστραμμένες περιοχές και χωρίς καύσιμα είναι μια παράλογη προοπτική.

Εάν εφαρμοστούν, αυτές οι «εκκενώσεις», θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας. Θα αποτελέσουν επίσης, σύμφωνα με τα λόγια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «θανατική καταδίκη» για όσα άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρά τραύματα ή ασθένειες. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν αυτές τις εντολές και να διασφαλίσουν την προστασία των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, όπως απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 

Υπογράψτε την έκκληση και απαιτήστε από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να αποσύρει τις διαταγές έξωσης των νοσοκομείων!

 

----------------------------------------------------------------------------------

Κύριε Yoav Gallant,

Σας γράφω για να σας παροτρύνω να ανακαλέσετε αμέσως τις εντολές αναγκαστικής εκκένωσης που εκδώσατε προς τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας και να εξασφαλίσετε την άνευ όρων προστασία των ασθενών, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των δεκάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων που αναζητούν καταφύγιο σε αυτά τα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι 23 νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας έχουν λάβει επανειλημμένες εντολές εκκένωσης. Τα νοσοκομεία αυτά νοσηλεύουν σήμερα περισσότερους από 2.000 ασθενείς και συνιστούν το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αναζήτησαν ασφάλεια από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ο εξαναγκασμός αυτών των ασθενών να απομακρυνθούν και να μετεγκατασταθούν στη νότια Γάζα, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη μέγιστη χωρητικότητα, ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και στην πόλη της Γάζας είναι ήδη υπερφορτωμένα με ασθενείς. Αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και που επιδεινώνεται από την απόφαση των ισραηλινών αρχών να ενισχύσουν τον υφιστάμενο αποκλεισμό, αποκόπτοντας τη Γάζα από ηλεκτρισμό, καύσιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες. Τα νοσοκομεία αυτά περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες κάθε μέρα, εκτός από έγκυες γυναίκες, μωρά σε θερμοκοιτίδες και βαριά ασθενείς, αναγκάζοντας τους γιατρούς να λειτουργούν σε διαδρόμους και σκηνές εκτός των εγκαταστάσεων. Καθώς τα αποθέματα καυσίμων εξαντλούνται και οι διακοπές ρεύματος γίνονται όλο και πιο συχνές, η ζωή χιλιάδων ασθενών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο αποκλεισμός των καυσίμων από την πενιχρή και κατάφωρα ανεπαρκή ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθε πρόσφατα στη Γάζα μέσα από τη Ράφα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς της Γάζας.

Ορισμένα από αυτά τα 23 νοσοκομεία έχουν ήδη δεχτεί επιθέσεις και έχουν υποστεί ζημιές. Ενώ η Διεθνής Αμνηστία εξακολουθεί να ερευνά την επίθεση της 17ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο al-Ahli Arab Baptist, έχει ήδη επαληθεύσει ότι το ίδιο νοσοκομείο είχε γίνει σκόπιμα στόχος δύο βλημάτων ισραηλινού πυροβολικού στις 14 Οκτωβρίου. Και ότι στις 22 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έστειλε νέα προειδοποίηση στο νοσοκομείο Al-Quds, που διοικείται από την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου, για εκκένωση, ενώ την ίδια ημέρα προχώρησε στον βομβαρδισμό της περιοχής του νοσοκομείου.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου για τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ασθενών, εκτοπισμένων αμάχων και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σας καλώ να προχωρήσετε αμέσως στην ανάκληση της διαταγής και να διασφαλίσετε ότι οι εγκαταστάσεις υγείας, οι εργαζόμενες/-οι στον τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι άμαχοι θα προστατεύονται από επιθέσεις, όπως απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Με εκτίμηση,

 

______________________________________________________

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, πάνω από 4.650 Παλαιστίνιες/-οι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 1.8732 παιδιών, και πάνω από 14.245 είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το OCHA εκτιμά επίσης ότι πάνω από 1,4 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από το ξέσπασμα των πρόσφατων εχθροπραξιών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια πρώτη ανακοίνωση με την οποία διέταξε περισσότερους από 1,1 εκατ. ανθρώπους που ζουν βόρεια της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τον νότο μέσα σε μια μέρα. Ανεξάρτητα από την προθεσμία, η οποία ακόμα και ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι δεν ήταν εφικτή, η εντολή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική προειδοποίηση και δύναται να ισοδυναμεί με εξαναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων, που συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η επακόλουθη εντολή προς τα νοσοκομεία για βίαιη εκκένωση θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο αυτών των απειλών αναγκαστικού εκτοπισμού.

«Η εκκένωση αυτού του νοσοκομείου είναι πρακτικά αδύνατη, αφού η μετακίνηση των ασθενών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η μετακίνηση των νεογέννητων που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, των τραυματιών που ξεπερνούν τους πενήντα, είναι απλά αδύνατη», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία γιατρός του νοσοκομείου Al-Quds, ενός από τα 23 νοσοκομεία που απειλούνται με αναγκαστική εκκένωση και το οποίο επίσης φιλοξενεί πάνω από 8.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να θεωρεί στρατιωτικό στόχο ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των πολιτικών υποδομών της. Γιατροί, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό στη Γάζα εργάζονται ηρωικά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές εν μέσω αδιανόητης φρίκης. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, φίλες/-ους και συναδέλφους, αλλά επιμένουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ενώ δέχονται επιθέσεις, σε μια δέσμευση που εμπνέει δέος για την ανθρωπιά.

Ως εκ τούτου, οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων με την άμεση ανάκληση των εντολών αναγκαστικής εκκένωσης των νοσοκομείων και την άμεση και άνευ όρων παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει επίσης να επιτρέψουν τη συνέχιση της παροχής νερού και καυσίμων στη Γάζα ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό των μέτρων συλλογικής τιμωρίας που έχουν επιβάλει τα τελευταία 16 χρόνια στον άμαχο πληθυσμό.