ΙΡΑΝ: ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ – ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2023, 14:58Εκτύπωση

Οι συνεχείς επιθέσεις με αέρια τους τελευταίους μήνες, οι οποίες στοχεύουν σκοπίμως σχολεία κοριτσιών σε ολόκληρη τη χώρα σε μια εκστρατεία που φαίνεται να είναι καλά συντονισμένη και οργανωμένη, απειλούν τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων μαθητριών στο Ιράν. Από τον Νοέμβριο του 2022, περισσότερα από 100 σχολεία έχουν στοχοποιηθεί, μερικά περισσότερες από μία φορές.

Οι επιθέσεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στην επαρχία Qom. Από τότε έχουν εξαπλωθεί σε άλλες επαρχίες και έχουν γίνει πιο συχνές με περισσότερα σχολεία να δέχονται επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Οι μαθήτριες που επηρεάστηκαν από αυτές τις επιθέσεις νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ερεθισμό της μύτης και του λαιμού, αίσθημα παλμών, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο και μούδιασμα των άκρων.

Μερικοί γονείς έχουν πάρει τις κόρες τους από το σχολείο φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι ειδήσεις για τις επιθέσεις, οι αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητά τους, ενώ δεν έλαβαν μέτρα για να ξεκινήσουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες. Τον Μάρτιο του 2023, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη περισσότερων από 118 ατόμων για τη συμμετοχή τους στις «βόμβες από δηλητηριώδη αέρια», το οποίο είπαν ότι ήταν η κύρια αιτία των δηλητηριάσεων.

Ζητούμε τη διεξαγωγή άμεσης, ανεξάρτητης, διεξοδικής και αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τη δηλητηρίαση μαθητριών και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι, ώστε να μπορούν να δικαστούν σε δίκαιες δίκες, χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή.

Οι αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια έχουν ισότιμη και ασφαλή πρόσβαση στην εκπαίδευση και προστατεύονται από κάθε μορφή βίας.

Ζητούμε τη σύσταση ανεξάρτητης διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού,  που πρέπει να έχουν πρόσβαση στη χώρα.

 

Υπόγραψε την έκκληση προς τον γενικό εισαγγελέα Mohammad Jafar Montazeri για την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης, εμπεριστατωμένης και αποτελεσματικής έρευνας και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων κριθούν ένοχοι, σε δίκαιες δίκες, χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή.