© Javier Bernardo/AP/Shutterstock

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΟΚΟ: ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΓΙΑ

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2022, 17:40Εκτύπωση

Στις 24 Ιουνίου 2022, οι άνθρωποι που προσπάθησαν να περάσουν στη Μελίγια από ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου αντιμετωπίστηκαν με μια συγκλονιστική επίδειξη παράνομης βίας από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 37 μαύροι άνθρωποι, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, έχασαν παράνομα τη ζωή τους, ενώ 77 αγνοούνται. Οι οικείοι τους δεν έχουν ακόμη απαντήσεις για το τι τους συνέβη.

Έλα μαζί μας για να απαιτήσουμε αλήθεια, δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στον τοίχο, αλλά οι αρχές έριχναν δακρυγόνα και πέτρες. Έπεσαν κάτω, στη μαροκινή πλευρά, και η αστυνομία άρχισε να τους χτυπάει με ξύλινες ράβδους. Πέθαναν εξαιτίας του ξυλοδαρμού.

Ο Abdessalam είδε τον αδελφό και τον ξάδελφό του να ξυλοκοπούνται από τις μαροκινές δυνάμεις.

Στις 24 Ιουνίου 2022, οι μαροκινές και οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν παράνομη βία και διέπραξαν πράξεις που μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση για να σταματήσουν βίαια ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κλομπ, δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, χτύπησαν και κλότσησαν ανθρώπους, σε κλειστό χώρο από τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φύγουν εύκολα, ακόμα και όσο βρίσκονταν υπό αστυνομικό έλεγχο και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Τόσο οι μαροκινές όσο και οι ισπανικές αρχές απέτυχαν να παράσχουν άμεση και επαρκή ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, ενώ δεκάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς επιτήρηση κάτω από τον καυτό ήλιο για τουλάχιστον οχτώ ώρες.

Μέχρι στιγμής, το Μαρόκο και η Ισπανία δεν έχουν καν δώσει πληροφορίες στους οικείους τους για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους ή δεν έχουν αναγνωρίσει κανένα αδίκημα. Οι αρχές απέτυχαν να διερευνήσουν επαρκώς αυτές τις ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να διερευνήσουν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στα σύνορα.  

Ενώ αυτή η υπόθεση υπήρξε η πιο θανατηφόρα, δεν ήταν μεμονωμένη. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνεχή κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σε αυτά τα σύνορα. Η έλλειψη ασφαλών οδών και οι με κάθε κόστος και επιβλαβείς πολιτικές οχύρωσης της Ευρώπης έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα.

Απαίτησε από το Μαρόκο και την Ισπανία να εγγυηθούν το δικαίωμα των θυμάτων και των οικογενειών τους στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση, και να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα αυτά δεν θα επαναληφθούν.

ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ

 

_____________________________________

Διάβασε εδώ ολόκληρηρο το κείμενο της έκκλησης:

Κύριε Πρόεδρε / Εξοχότατε

Σας γράφω συγκλονισμένη/-ος από τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου 2022, όταν οι μαροκινές και ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν παράνομη βία και προέβησαν σε πράξεις που μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση για να σταματήσουν βίαια ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Μελίγιας. Τουλάχιστον 37 μαύροι άνθρωποι, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, έχασαν παράνομα τη ζωή τους, ενώ 77 αγνοούνται. Οι οικείοι τους εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσεις για το τι τους συνέβη.

Όπως γνωρίζετε, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κλομπ, δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, χτύπησαν και κλότσησαν ανθρώπους, σε κλειστό χώρο από τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φύγουν εύκολα, ακόμη και ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομικό έλεγχο και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Τόσο οι μαροκινές όσο και οι ισπανικές αρχές απέτυχαν να παράσχουν άμεση και επαρκή ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, ενώ δεκάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς επιτήρηση κάτω από τον αυτό ήλιο για τουλάχιστον οχτώ ώρες - μια επίδειξη απανθρωπιάς η οποία πιθανότατα συνέβαλε στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στερούνται διαφάνειας. Δεν έχουν καταφέρει ούτε να καταλήξουν στα πιο βασικά στοιχεία για τα γεγονότα που συνέβησαν, ούτε να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για τις ενέργειες αυτές οι οποίες συνιστούν εγκλήματα κατά το διεθνές δίκαιο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι οικείοι δεν έχουν λάβει πληροφορίες για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους.

Σας προτρέπω να αποδώσετε δικαιοσύνη στα θύματα και τις οικογένειές τους:

- Διασφαλίζοντας τη διεξαγωγή αποτελεσματικών, ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών σχετικά με τους θανάτους και τους τραυματισμούς που συνέβησαν στις 24 Ιουνίου, προκειμένου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη αξιωματούχοι που ευθύνονται για παράνομη χρήση βίας, για πράξεις που μπορεί να ισοδυναμούν με βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση, για συνοπτικές απελάσεις, επαναπροωθήσεις, βίαιες μετακινήσεις και εξαφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των υπευθύνων της ιεραρχίας, και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της μη επανάληψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Οποιαδήποτε έρευνα για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου θα πρέπει να περιλαμβάνει εντολή για τη διερεύνηση των ανησυχιών σχετικά με τον ρατσισμό και τις διακρίσεις ως μέρος του φάσματος των πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που συνέβησαν στις 24 Ιουνίου 2022 και θα πρέπει να καλύπτει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις από εκείνη την ημέρα.

- Διασφαλίζοντας ότι η έρευνα θα εξετάσει επίσης την αποτυχία των αρχών να παράσχουν άμεση ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ενημερωθούν για τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κανονισμούς που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων.

- Διασφαλίζοντας ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες αυτές και εκπληρώνοντας την υποχρέωση να διερευνήσουν και να εξακριβώσουν την τύχη και τον τόπο διαμονής των αγαπημένων τους προσώπων, καθώς και να αποδώσουν δικαίωση και πλήρεις αποζημιώσεις για τη βλάβη που προκλήθηκε.

- Συνεργαζόμενες πλήρως με τις ειδικές διαδικασίες του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδιώκουν να εξακριβώσουν την αλήθεια για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου 2022.

- Προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη συμμόρφωση και την εφαρμογή των συστάσεων των οργάνων παρακολούθησης των συνθηκών του ΟΗΕ σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων, ιδίως των ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική στη Θέουτα και τη Μελίγια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση όλων των ατόμων που αναζητούν προστασία στις επίσημες διαδικασίες για την υποβολή αιτήματος ασύλου, ιδίως με την άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τα άτομα από την υποσαχάρια Αφρική.

Με εκτίμηση,