ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, 11:42Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Οι φωτιές που έκαψαν τον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια άφησαν χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Πολλοί/ές ενδέχεται να έχασαν και τα λιγοστά υπάρχοντα που τους είχαν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων εγγράφων που τους ήταν απαραίτητα για τη διεκδίκηση ασύλου.

Οι ηλικιωμένοι/ες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι νέες μητέρες και τα άτομα με αναπηρία είναι μεταξύ αυτών που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μεταφορά των αιτούντων/ουσών άσυλο σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Εδώ και χρόνια, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων/ουσών άσυλο στους υπερπλήρεις καταυλισμούς του νησιού του Αιγαίου είναι απάνθρωπες. Τη στιγμή της πυρκαγιάς, ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας ανέρχονταν στα 12.500 άτομα, παρά το γεγονός ότι η επίσημη προβλεπόμενη χωρητικότητα είναι μικρότερη των 3.000 ατόμων. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, η ιατρική περίθαλψη ήταν ανεπαρκής και ο συνωστισμός καθιστούσε αδύνατη την τήρηση των προτύπων υγιεινής και άλλων προληπτικών μέτρων, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση. Την περασμένη εβδομάδα αρκετά άτομα στον καταυλισμό διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό, γεγονός που προκάλεσε φόβο για την ευημερία των κατοίκων του.

Η αποσυμφόρηση της Λέσβου και των άλλων ελληνικών νησιών πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των αιτούντων/ουσών άσυλο που μεταφέρονται από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και να τερματίσουν την πολιτική περιορισμού στα νησιά.

Η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δράσει αμέσως για να προστατεύσει τις ζωές εκείνων που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μόρια και να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους κατοίκους στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Λάβετε δράση τώρα και στείλτε μια επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να:

  • παρέχει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του καταυλισμού στη Μόρια, συμπεριλαμβανομένων της στέγης έκτακτης ανάγκης και της ιατρικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της αγωγής για τον κορονοϊό
  • δώσει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά με την ενίσχυση των μεταφορών στην ηπειρωτική Ελλάδα και των μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • διασφαλίσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σέβονται πλήρως την αξιοπρέπεια των κατοίκων και δεν οδηγούν σε αδικαιολόγητους περιορισμούς στα δικαιώματα και την ελευθερία των κατοίκων

 

Υπογράφοντας την παρούσα έκκληση, θα σταλεί μια επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορείτε να δείτε το κείμενο της επιστολής που θα αποσταλεί κατευθείαν εδώ:

 

Προς:

Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι πυρκαγιές που έκαψαν τον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια άφησαν χιλιάδες ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη. Πολλοί/ές ενδέχεται να έχασαν και τα λιγοστά υπάρχοντα που τους είχαν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων εγγράφων που τους ήταν απαραίτητα για τη διεκδίκηση ασύλου.

Η αποσυμφόρηση της Λέσβου και των άλλων ελληνικών νησιών πρέπει να καταστεί βασική προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δράσει αμέσως για να προστατεύσει τις ζωές εκείνων που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μόρια και να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους κατοίκους των ελληνικών καταυλισμών.

Συνεπώς σας καλούμε να:

  • παρέχετε επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του καταυλισμού στη Μόρια, συμπεριλαμβανομένων της στέγης έκτακτης ανάγκης και της ιατρικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τεστ και της αγωγής για τον κορονοϊό
  • δώσετε προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά με την ενίσχυση των μεταφορών των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και των μετεγκαταστάσεων τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • διασφαλίσετε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των κατοίκων και δεν οδηγούν σε αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία τους

Με εκτίμηση,