ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2020, 16:05Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

*ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου, αναβλήθηκε, λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό. Κλείνουμε την έκκληση, και θα επανέλθουμε για το σχετικό ζήτημα όταν οριστεί η Σύνοδος.*

Για να σταματήσουν τους ανθρώπους από το να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, οι ελληνικές αρχές θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο. Οι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τη βία και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αξίζουν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στην ελληνική αστυνομία και ανθρώπους που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση εκτεταμένης βίας και να ρίχνει δακρυγόνα αδιακρίτως μέσα στο πλήθος, προκειμένου να τους εμποδίσει να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές/ριες και εθελοντές/ριες έχουν επίσης γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων και εκφοβισμού.

Η Ελλάδα έχει αναστείλει τις διαδικασίες κατάθεσης αιτημάτων ασύλου στα σύνορά της και απειλεί να στείλει πίσω στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν όσους και όσες επιχειρούν να περάσουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα τους θέσει σε κίνδυνο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτές τις παράνομες κινήσεις. Αυτή τη στιγμή, επείγει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβεβαιώσει ότι είναι σε ισχύ τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με προεδρεύοντα τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η εν λόγω συνεδρίαση αποτελεί ευκαιρία ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποδείξουν τη δέσμευσή τους σε μια προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει στον πυρήνα της την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια.

Αναλάβετε δράση και ασκήστε πίεση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σεβαστούν το δικαίωμα στο άσυλο, θα δεχτούν μεταφορές προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες τους και θα καταδικάσουν τις πράξεις βίας ενάντια στους αιτούντες/ούσες άσυλο, τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές/ριες στην Ελλάδα.

Καλέστε τους Ευρωπαίους ηγέτες:

  1. Να επιβεβαιώσουν το δικαίωμα στο άσυλο, όπως αναγνωρίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο στην Ευρώπη, και να καταδικάσουν ομόφωνα τη βία στα σύνορα, τις επαναπροωθήσεις, τις μαζικές απελάσεις και τις παράνομες επιστροφές.
  2. Να τηρήσουν την αρχή της αλληλεγγύης υπό το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο μεταφέροντας αιτούντες/ούσες άσυλο από την Ελλάδα, μέσα από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, όπως και μέσα από την οικογενειακή επανένωση και άλλες μεθόδους, και να δεσμευτούν για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία.
  3. Να προστατέψουν τους ανθρώπους που βοηθούν τους/τις πρόσφυγες, τους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους μετανάστες/ριες, όπως και τους δημοσιογράφους, από απειλές, επιθέσεις και παρενοχλήσεις, και να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα το έργο τους.

 

Υπογράφοντας την έκκληση, θα σταλεί κατευθείαν μέσω email η παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

Dear President Michel,

Men, women and children fleeing war, violence and human rights abuses deserve to be treated with dignity at Europe’s borders.

Ahead of the meeting of the Council of the European Union on 26 and 27 March, I urge you to use this gathering of EU leaders to reaffirm your joint commitment to EU and international law and to a way forward on asylum and migration which has human rights, solidarity and dignity at its core.

Namely, we call on EU leaders to:

  1. Affirm the right to asylum, as recognized by EU law, and respect for international law in Europe, and unequivocally condemn violence at the borders, pushbacks, collective expulsions and unlawful returns.
  2. Uphold the principle of solidarity under EU and international law by transferring asylum seekers from Greece, through an effective relocation mechanism, as well as family reunification and other channels, and commit to resettling refugees from Turkey.
  3. Protect people helping refugees, asylum seekers and migrants as well as journalists from threats, attacks and harassment, and ensure that they can operate unhindered

Yours sincerely,