ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουλίου 2017, 12:50Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Θα ήταν μία συνηθισμένη ημέρα για την İdil Eser, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, και τους συναδέλφους της που παρευρίσκονταν σε μια συνηθισμένη συνάντηση για ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο και τους συνέλαβε. Αυτό συνέβη μόλις λίγες εβδομάδες μετά την φυλάκιση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, Taner Kılıç.

Μετά από περισσότερο από 3 μήνες κράτησης και παγκόσμια κατακραυγή για την απελευθέρωση των 10 της Κωνσταντινούπολης, απελευθερώθηκαν με εγγύηση, αλλά η δίκη τους συνεχίζεται και ο Taner Kılıç παραμένει στη φυλακή.

Η İdil Eser είναι Διευθύντρια της Αμνηστίας της Τουρκίας, οι άλλοι είναι συνάδελφοι και φίλοι από την Τουρκία και το εξωτερικό. Τα ονόματά τους είναι: Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Nejat Taştan και Şeyhmus Özbekli. Είναι όλοι και όλες αφοσιωμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν έως και 15 χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Η Τουρκία θέλει να τιμωρήσει αυτούς τους ανθρώπους, όπως και εκατοντάδες δημοσιογράφους, τροφοδοτώντας την προπαγάνδα ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι με κάποιον τρόπο επικίνδυνοι και πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις ενέργειές τους. Αυτό είναι γελοίο. Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί έγκλημα.

Οι 10 της Κωνσταντινούπολης και ο Taner είναι φίλοι και συνάδελφοί μας. Έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στην ειρηνική προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων στην Τουρκία και αλλού. Η ποινικοποίηση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνει όλους και όλες ευάλωτους/ες στη συνεχιζόμενη σαρωτική καταστολή της κυβέρνησης.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ελεύθεροι/ες. Υπογράψτε την έκκλησή μας για να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να ενημερώσουμε την Τουρκία ότι ο κόσμος παρακολουθεί.


 

Αξιότιμε Υπουργέ,

Νιώθω την υποχρέωση να σας γράψω για να σας καλέσω να αποσύρετε τις κατηγορίες εναντίον έντεκα υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων της İdil Eser και του Taner Kılıç της Διεθνούς Αμνηστίας. Ενώ οχτώ από αυτούς που είχαν φυλακιστεί για σχεδόν τέσσερις μήνες έχουν απελευθερωθεί, ο Taner παραμένει στη φυλακή και όλοι και όλες τους αντιμετωπίζουν ακόμα αισχρές και αβάσιμες κατηγορίες για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Αυτοί οι 11 άνθρωποι έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στην ειρηνική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και αλλού και κατέχουν έναν ρόλο που είναι ζωτικός σε κάθε ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία.

Παρατηρητές σαν εμένα σε όλο τον κόσμο μπορούν να δουν ότι αυτή η κατηγορία είναι γελοία και απλούστατα αναληθής, γι’ αυτό συντάσσομαι με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που υποστηρίζουν τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έγκλημα. Σας παρακαλώ να κάνετε το σωστό και να αποσύρετε τις κατηγορίες τώρα.  

Με εκτίμηση,