ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2017, 16:34Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Πρόσφυγες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους στα ελληνικά νησιά, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., όπως η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και εγκλωβισμένες στο κατώφλι της Ευρώπης για πολλούς μήνες σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες. Η σωματική και ψυχική τους υγεία χειροτερεύει κάθε ημέρα. Ποια πολιτισμένη κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους;

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με την προσδοκία ότι θα τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, υποθέτοντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματά αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό, την αυξανόμενη αγωνία και τις χαμένες ελπίδες.

Όλα αυτά θα καταγραφούν από την ιστορία ως ένα μελανό σημείο στη συλλογική μας συνείδηση.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε Juncker, Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ Τσίπρα,

Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την τύχη χιλιάδων προσφύγων εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες και η σωματική και ψυχική τους υγεία χειροτερεύει  κάθε μέρα. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι αυτοί να κρατούνται, εν τοις πράγμασι, όμηροι εξαιτίας των δυσλειτουργικών πολιτικών της Ε.Ε.

Αυτή δεν είναι η μεταχείριση που αναμένεται από μια κοινωνία της οποίας οι θεμελιώδεις αξίες περιλαμβάνουν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δράσουν σύμφωνα με αυτές τις αξίες και επειγόντως να εργαστούν από κοινού προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν μια συμφωνία η οποία έχει «καταδικάσει» χιλιάδες ανθρώπους σε απαράδεκτη και, για να είμαστε ειλικρινείς, απάνθρωπη εξαθλίωση.

Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι:

  • Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Αιτούντες άσυλο δεν θα επιστρέφονται στην Τουρκία με βάση την υπόθεση ότι η Τουρκία είναι "ασφαλής τρίτη χώρα". Δεν είναι.
  • Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως.

Με τιμή,