ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017, 16:34Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., υποφέρουν από το κρύο λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών στα ελληνικά νησιά.

Έχουν κυριολεκτικά αφεθεί στο κρύο, στο κατώφλι της Ευρώπης. Ποια πολιτισμένη κοινωνία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους;

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα,οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με την προσδοκία ότι θα τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, υποθέτοντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματά αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες.

Όλα αυτά θα καταγραφούν από την ιστορία ως μια μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε Juncker, Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ Τσίπρα,

Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την τύχη χιλιάδων προσφύγων εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας,οι οποίοι υποφέρουν από το κρύο λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών.

Στη Λέσβο, ορισμένες οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και σε κοντέινερ, αλλά ακόμα υπάρχουν άνθρωποι στη Μόρια και στη Σάμο που ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση.

Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι αυτοί να κρατούνται, εν τοις πράγμασι, όμηροι εξαιτίας των δυσλειτουργικών πολιτικών της Ε.Ε.,μέσα στο βαρύ κρύο του χειμώνα, χωρίς θέρμανση. Αυτή δεν είναι μεταχείριση που αναμένεται από μια κοινωνία της οποίας οι θεμελιώδεις αξίες περιλαμβάνουν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δράσουν σύμφωνα με αυτές τις αξίες και επειγόντως να εργαστούν από κοινού προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν μια συμφωνία η οποία έχει «καταδικάσει» χιλιάδες ανθρώπους σε απαράδεκτη και, για να είμαστε ειλικρινείς, απάνθρωπη εξαθλίωση.

Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας προκειμένου να διασφαλίσετε ότι:

• Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως.

Με τιμή,