ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2016, 15:00Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ενημέρωση: Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι πλέον γεμάτος. Ωστόσο, οι υποδομές υποδοχής δεν επαρκούν για όλους και το περιοδικό κλείσιμο των συνόρων έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άτομα να διανυκτερεύουν στο κρύο στο Πολύκαστρο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επιστρέψουμε με περαιτέρω δράσεις

Χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, που προσπαθούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την «ΠΓΔΜ» διανυκτερεύουν εκτεθειμένοι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες σε εξωτερικό χώρο (σε ένα βενζινάδικο στην περιοχή του Πολυκάστρου), ενώ η θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Στο μεταξύ, ο μεγάλος προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης που διαθέτει κατάλληλες -για τον χειμώνα- υποδομές, και τον οποίο διαχειρίζονται εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ, δεν αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της χωρητικότητας του  καθώς η ελληνική αστυνομία περιορίζει αυθαίρετα την πρόσβαση σε αυτόν.

Το περιοδικό κλείσιμο των συνόρων και άλλοι περιορισμοί από τις αρχές της «ΠΓΔΜ» επιβραδύνουν τη ροή και έχουν αντίκτυπο στον αριθμό των ατόμων που αναγκάζονται να διαμένουν στην περιοχή ενώ χρειάζονται βοήθεια. Μόλις σε λίγα 24ωρα χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στο βενζινάδικο και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες. Με δεδομένες τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, η υγεία των ήδη ταλαιπωρημένων προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και μεταναστριών -ανάμεσα τους και μωρά- κινδυνεύει να χειροτερέψει.

Ζητήστε τώρα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να επιτραπεί άμεσα στους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες να έχουν πρόσβαση στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης που διαθέτει, έστω στοιχειώδεις, υποδομές φιλοξενίας και περίθαλψης.


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες και μετανάστριες -ανάμεσα τους παιδιά και μωρά- που φτάνουν καθημερινά στα βόρεια σύνορα της χώρας χρειάζονται ένα θερμαινόμενο καταφύγιο και άλλες υποδομές, οι οποίες παρέχονται από ΜΚΟ στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης. Όπως γνωρίζετε, ο καταυλισμός δεν αξιοποιείται πλήρως καθώς η ελληνική αστυνομία περιορίζει την πρόσβαση σε αυτόν.

Κύριε Υπουργέ, όσο παραμένουν οι περιορισμοί για την πρόσβαση στον υπάρχοντα καταυλισμό, η υγεία των ανθρώπων αυτών, που διαμένουν σε εξωτερικό χώρο υπό χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σας καλώ:

  • Να επιτρέψετε σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες πρόσβαση στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, έως ότου οι εθνικές αρχές θα μπορούν να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής
  • Να διασφαλίσετε πως όλοι οι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα με την «ΠΓΔΜ» ή που φτάνουν στον καταυλισμό στην Ειδομένη, θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε βασικές υποδομές και χειμερινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας, σε υποδομές υγιεινής και σε 24ωρη ιατρική περίθαλψη που παρέχονται από τις ΜΚΟ και τις υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταυλισμό.