ΕΕ: ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ!

Δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου 2015, 13:54Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ουζμπεκιστάν- μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για τη χώρα. Κι αυτό γιατί σπάνια την ακούμε στις ειδήσεις. Εξάλλου, οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη χώρα στο ξένο Τύπο ή στον ΟΗΕ, ενώ όποιος μέσα στο Ουζμπεκιστάν προσπαθήσει να μιλήσει για κυβερνητικές καταχρήσεις φιμώνεται.

Άνθρωποι βασανίζονται εκεί. Άνθρωποι σκοτώνονται εκεί. Πολιτικοί κρατούμενοι μαραζώνουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Τότε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν όλο και πιο ισχυρούς δεσμούς με το Ουζμπεκιστάν; Και γιατί σιωπούν σε σχέση με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν;

Καλέστε την ΕΕ να σπάσει τη σιωπή και να σταματήσει τα βασανιστήρια στη ξεχασμένη χώρα του Ουζμπεκιστάν.

Η κατάσταση

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν την πολιτική «τυφλό σημείο» για τα βασανιστήρια στο Ουζμπεκιστάν, πολιτική η οποία εξασφαλίζει ότι συνεχίζονται οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι φύλακες χρησιμοποιούν βασανιστήρια για την απόσπαση ομολογιών και άλλων επιβαρυντικών στοιχείων καθώς και για να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους. Εκείνοι και εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο είναι άτομα που εκλαμβάνονται από τις αρχές ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις κατά του Ουζμπεκιστάν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απευθύνουν εκκλήσεις κάθε χρόνο προς την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν να αλλάξει. Αυτό συνέβη μετά τις μαζικές δολοφονίες στο Αντιζάν στις 13 Μαΐου 2005. Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ άρθηκαν το 2008 και το 2009 και κανείς δεν οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για τις δολοφονίες.

Από τότε, η ΕΕ έχει επιλέξει την πλήρη σιωπή, προτιμώντας να κάνει τις δουλειές της με το Ουζμπεκιστάν πίσω από κλειστές πόρτες. Οι χώρες της ΕΕ βάζουν τα ζητήματα ασφάλειας και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ισχυρή δράση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αρχές του Ουζμπεκιστάν θα σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα σταματήσουν τα βασανιστήρια.

Αυτό δεν  μπορεί να συνεχιστεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει ότι μπορεί για να τερματιστεί η αποτρόπαια χρήση βασανιστηρίων στο Ουζμπεκιστάν. Για να σταματήσουν τα βασανιστήρια πρέπει να δράσουμε τώρα!

Η ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!