EΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΤΟΥ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ BLOGGER RAIF BADAWI

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2015, 15:30Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ο Σαουδάραβας blogger και ακτιβιστής Raif Badawi μαστιγώθηκε δημοσίως στις 9 Ιανουαρίου μπροστά από το τέμενος al-Jafali στη Τζέντα και διατρέχει τον κίνδυνο να δεχτεί τα υπόλοιπα 950 χτυπήματα με μαστίγιο εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ο Raif Badawi δέχτηκε στις 9 Ιανουαρίου τα πρώτα 50 χτυπήματα με μαστίγιο, σύμφωνα με την ποινή που του έχει επιβληθεί.   Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως τον έβγαλαν αλυσοδεμένο από ένα λεωφορείο, και τον έφεραν στη δημόσια πλατεία μπροστά από το τέμενος μετά το τέλος των προσευχών. Ο Raif ήταν περικυκλωμένος από ένα πλήθος πολιτών και έναν αριθμό αξιωματικών ασφαλείας και δέχτηκε 50 διαδοχικά χτυπήματα με το μαστίγιο στην πλάτη και τα πόδια του. Το όλο μαρτύριο διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, τοποθετήθηκε πάλι στο λεωφορείο, όπου και τον απομάκρυναν.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Raif Badawi θα δεχτεί τον επόμενο γύρο μαστιγώματος εντός δυο εβδομάδων. Συμφώνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ο Raif θα λαμβάνει έως 50 χτυπήματα ανά φορά, με διάλειμμα μιας τουλάχιστον εβδομάδας μεταξύ τους. Το μαστίγωμα παραβιάζει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και κάθε μορφής σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο Raif καταδικάστηκε από το Ποινικό Δικαστήριο της Τζέντα στις 7 Μαΐου 2014 σε 10ετή κάθειρξη και σε 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο καθώς και σε επακόλουθη 10ετή απαγόρευση μετακινήσεων, απαγόρευση χρήσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σαουδαραβικών ριάλ ( ~ 225.000 Ευρώ). Ο Raif καταδικάστηκε για τη δημιουργία του ιστοτόπου Saudi Arabian Liberals –(Σαουδάραβες Φιλελεύθεροι), του οποίου το κλείσιμο διέταξε το δικαστήριο με την κατηγορία ότι «προσέβαλε το Ισλάμ». Το Εφετείο της Τζέντα διατήρησε την ποινή με απόφασή του την 1η Σεπτεμβρίου.
Παρακαλούμε γράψτε επειγόντως στην αραβική, αγγλική ή στα ελληνικά:

  • Εκφράζοντας τη βαθύτατη ενόχλησή σας για το μαστίγωμα του Raif Badawi, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και κάθε σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
  • Καλέστε τις αρχές να θέσουν ένα τέλος σε κάθε περαιτέρω μαστίγωμα του Raif Badawi
  • Καλέστε τις αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα και άνευ όρων καθώς είναι κρατούμενος συνείδησης, φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης
  • Καλέστε τις αρχές να εξασφαλίσουν την αναίρεση της καταδίκης και ποινής του.

Η ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.