ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ MKHONDO

Δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2014, 00:01Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

«Είχα μια φίλη που η μήτερα της ήταν νοσοκόμα. Υπήρχε ένα κορίτσι που έκανε έκτρωση.. Όταν η φίλη μου ήρθε στο σχολείο, μου το είπε επειδή την είχε ενημερώσει η μητέρα της. Είμαστε μια μικρή κοινότητα. Τα νέα μεταφέρονται». Thandesa, 18, μητέρα ενός παιδιού

Στην Κοινότητα Mkhondo στην ανατολική Νότια Αφρική οι δείκτες μητρικής θνησιμότητας  είναι υπερβολικά υψηλοί. Έγκυες και νέες μητέρες πεθαίνουν άσκοπα επειδή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου, οι έγκυες γυναίκες και κοπέλες χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Πολλές όμως αποφεύγουν τις κλινικές καθώς φοβούνται τον στιγματισμό και την έλλειψη σεβασμού της ιδιωτικότητας και του ιατρικού απορρήτου.

Πολλές από τις γυναίκες και τις νεαρές κοπέλες αποθαρρύνονται από τις ίδιες τις νοσοκόμες  εξαιτίας του γεγονότος ότι κυοφορούν σε τόσο νεαρή ηλικία. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση για την αντισύλληψη, τα θέματα υγείας των μητέρων και οφέλη της προγεννητικής φροντίδας. Η έλλειψη εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής (π.χ. έλλειψη ασθενοφόρων), όπως και η δυσκολία πρόσβασης λόγω έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Όλα αυτά οδηγούν σε απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες και σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από HIV.

Λάβετε δράση και υποστηρίξτε το δικαίωμά των γυναικών και κοριτσιών της κοινότητας  Mkhondo στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ιδιωτικότητα και εμπιστευτικότητα στις κλινικές και στην πληροφόρηση για την αναπαραγωγή και την αντισύλληψη.

Υπογράψετε την έκκληση προς τις αρχές τις Νότιας Αφρικής και προς τον Pravin Gordhan – πρόεδρο της διυπουργικής ομάδας για την Παροχή Υπηρεσιών στην Νότια Αφρική και ζητήστε να τεθεί ως προτεραιότητα η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών για τις γυναίκες και τα κορίτσια της κοινότητας Mkhondo.