ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ BHOPAL –ΙΝΔΙΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΤΟΞΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2014, 00:03Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Πριν 30 χρόνια, περίπου 10,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 3 ημέρες εξαιτίας μιας διαρροής τοξικού αερίου σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στην περιοχή Bhopal στην κεντρική Ινδία. Πολλοί από τους επιζώντες αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της έκθεσης τους στο τοξικό αέριο, ιδιαίτερα οι γυναίκες. Η μόλυνση από τα χημικά στον εγκαταλειμμένο χώρο του εργοστασίου συνεχίζει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της τοπικής κοινότητας μέχρι και σήμερα.

Οι ακτιβίστριες Rampyari Bai και Safreen Khan έχουν ζήσει την απόλυτη φρίκη της καταστροφής. Η νύφη της Rampyari ήταν στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της το βράδυ που συνέβη η διαρροή. Όταν η διαρροή έπληξε την κοινότητα, είχε εσπευσμένο τοκετό, αλλά και η ίδια και το μωρό της πέθαναν λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.  Η ίδια η Rampyari παλεύει από τότε με τον καρκίνο.

Ο πατέρας της Safreen εμφάνισε καρδιολογικά προβλήματα, ενώ η μητέρα της προβλήματα όρασης. Η Safreen μας είπε ότι πολλά παιδιά στην κοινότητά της έχουν γεννηθεί με αναπηρίες ή δυσμορφίες. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι τα διαδεδομένα προβλήματα υγείας έχουν ενταθεί λόγω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού.

Τριάντα χρόνια μετά, η Rampyari, η Safreen και οι κάτοικοι του Bhopal αναζητούν ακόμη δικαιοσύνη. Οι επιζώντες από τη διαρροή αερίου δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις ανάλογες των σωματικών τους βλαβών. Πολλοί από αυτούς έχουν οδηγηθεί σε ακόμη βαθύτερη φτώχεια. Το μολυσμένο εργοστάσιο δεν έχει καθαριστεί. Και οι εταιρίες που ευθύνονται δεν έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Λάβετε δράση και απαιτήστε δικαιοσύνη για τις κοινότητες Bhopal της Ινδίας. Ζητήστε από τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi να καθαρίσει το χώρο του εργοστάσιο και να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για τη διαρροή του αερίου και την συνεχιζόμενη μόλυνση θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Η ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!