ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2014, 18:02Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Παρά την προσωρινή διαταγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC), περίπου 74 οικογένειες Ρομά που ζουν σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι της Αθήνα κινδυνεύουν από επικείμενη εξαναγκαστική έξωση.

74 οικογένειες Ρομά που ζουν σε καταυλισμό στο Χαλάνδρι , μια γειτονιά στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στις 25 Φεβρουαρίου. Οι οικογένειες έχουν ζήσει στην περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στα τοπικά σχολεία . Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα σπίτια των Ρομά ελήφθη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στις 8 Νοεμβρίου 2013, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα της UNHRC (προσωρινά μέτρα). Η διαταγή του Μάιου 2013 προς τις ελληνικές αρχές ζητούσε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της απώλειας στέγης οικογενειών Ρομά, ενώ μια ανακοίνωση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στέγης της κοινότητας εξετάζεται από την Επιτροπή. Η εντολή αυτή επιβεβαιώθηκε από το UNHRC τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), οι οποίοι παρέχουν νομική βοήθεια σε οικογένειες Ρομά, η απόφαση να εκδιωχθούν οι οικογένειες κρατήθηκε μυστική για δύο μήνες και επιδόθηκε στους Ρομά στις 10 Ιανουαρίου 2014.

Στις 8 Νοεμβρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες Ρομά από το Χαλάνδρι προς μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στην πόλη των Μεγάρων. Σύμφωνα με το ΕΠΣΕ και τους Ρομά από το Χαλάνδρι, η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία ή/και με τον Συνήγορο του Πολίτη. Οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, οι ίδιοι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι.

Παρακαλούμε γράψτε άμεσα προς τις αρχές για να:

  • Σταματήσουν αμέσως τις εξώσεις στο Χαλάνδρι, και να θέσουν σε εφαρμογή εγγυήσεις, όπως απαιτείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από την ταυτοποίηση και σοβαρή εξέταση όλων των εφικτών εναλλακτικών λύσεων
  • Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν έχει μείνει άστεγος/η και ευάλωτος/η σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ως αποτέλεσμα της έξωσης
  • Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε εναλλακτική στέγαση παρέχεται μετά από πραγματική διαβούλευση με την πληγείσα κοινότητα και ότι συμμορφώνονται με τα διεθνή κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την επάρκεια της στέγης.