ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2013, 14:09Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Οι βουλγαρικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, πολλοί από τους οποίους διαφεύγουν την ένοπλη σύγκρουση στη Συρία. Οι αιτούντες άσυλο στη Βουλγαρία εκτίθενται σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνωστισμό, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, έλλειψη προμηθειών και τροφίμων, και δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε στη Βουλγαρία 5,6 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο, για να υποστηρίξει "τη διαχείριση της αυξημένης εισροής των αιτούντων άσυλο και τη βελτίωση της κατάστασης επί τόπου για τους πρόσφυγες", οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παραμένουν επισφαλείς. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τη διαμονή, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, και φθάνουν στη Βουλγαρία. Από τον Ιούλιο του 2013 ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στη Βουλγαρία (πολλοί από τους οποίους εγκαταλείπουν την ένοπλη σύγκρουση της Συρίας) έχει αυξηθεί, φτάνοντας τις 10.200 το Νοέμβριο. Σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας, στεγάζονται σε συνθήκες ακατάλληλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνωστισμό, την έλλειψη αποχέτευσης, τις ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και απουσία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη. Αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε εκείνους που έχουν υποστεί τραυματισμούς στον πόλεμο, καθώς και σε εγκύους, βρέφη και παιδιά.

Οι αρχές έχουν ανοίξει «κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες» με τους ανθρώπους να τοποθετούνται σε ετοιμόρροπα σχολικά κτίρια ή σπίτια φτιαγμένα από κοντέινερ, και πρέπει να κοιμούνται σε φθαρμένα πτυσσόμενα κρεβάτια ή στο πάτωμα πάνω σε λεπτά στρώματα. Ένα από αυτά τα κέντρα, στην πόλη της Harmanli, είναι "κλειστό κέντρο", στο οποίο οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά κρατούμενοι.

Υπογράψτε την έκκληση

  • Προτρέποντας τις βουλγαρικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα παρέχουν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή στέγαση και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη , συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής θεραπείας, και επισημαίνοντας ότι τα κέντρα υποδοχής πρέπει να επιτρέπουν σε πρόσφυγες και αιτούντες σε άσυλο την ελευθερία της κυκλοφορίας.