ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016, 12:41Εκτύπωση

Το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» συνιστά φόρο τιμής στην Ελλάδα τού σήμερα και στους πολίτες της που στήριξαν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με όλες τους τις δυνάμεις τους ανθρώπους που έπρεπε να φύγουν από την πατρίδα τους. 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γνωστή για την προσφορά της στη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η συμβολή της στον κόσμο είναι διαφορετική.
Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι παγκόσμιο γεγονός και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το αντιμετωπίζουν με έναν μοναδικό τρόπο: τη φιλοξενία. Καθημερινοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα έγιναν υπόδειγμα καλοσύνης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προσφέροντας αντικείμενα σε ανθρώπους που δεν είχαν τίποτα. 


Η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα και η Oxfam θέλουν να ευχαριστήσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μοιράστηκαν κομμάτια της ζωής τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά, και γι’ αυτό δημιούργησαν το «Museum Without A Home»

WATCH THE VIDEO
© Amnesty International & Οxfam

Ένα «μουσείο» διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα «μουσείο» χωρίς «σπίτι». Το «Museum Without A Home» δεν έχει συγκεκριμένη τοποθεσία, ούτε ωράριο λειτουργίας, και τα «εκθέματά» του δεν είναι έργα καλλιτεχνών, αλλά αντικείμενα που προσέφεραν οι Έλληνες σε ανθρώπους που χρειάζονταν προστασία και υποστήριξη, και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους. 


Τα εκθέματα βρέθηκαν ήδη σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε σημαντικά μουσεία της πόλης, όπως το Moυσείο Ακρόπολης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κερδίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους. 

Σήμερα, τα γεωγραφικά όρια του «Museum Without A Home» εξαπλώνονται, τα εκθέματα «ταξιδεύουν» και φιλοξενούνται στα Ιωάννινα! Αναζήτησέ τα σε κεντρικές οδούς της πόλης (Δωδώνης, Παπανδρέου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου), σε δημόσιους επισκέψιμους χώρους (Πνευματικό Κέντρο, Δημοτική Πινακοθήκη, κ.α.), καθώς και «ζωντανά» στο Moυσείο Αργυροτεχνίας, στο Καμπέρειο Θέατρο και στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα. Επισκέψου τα και μάθε τις ιστορίες τους. Ίσως κάποια από αυτές είναι και δικιά σου.

Μουσείο Χωρίς Σπίτι
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.