©JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images

ΠΟΛΩΝΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Published on 15 April 2024, 12:48Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι το πολωνικό νομοθετικό σώμα ενέκρινε τέσσερις τροποποιήσεις στους νόμους περί αμβλώσεων της Πολωνίας σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο στις 12 Απριλίου 2024, ο Miko Czerwiński, επικεφαλής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Πολωνία, δήλωσε: 

«Με την έγκριση αυτών των τεσσάρων τροπολογιών, το κοινοβούλιο της Πολωνίας έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό των σκληρών και δρακόντειων περιορισμών της Πολωνίας στην πρόσβαση στην άμβλωση, οι οποίοι είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία τόσων ανθρώπων». 

«Η Πολωνία πρέπει να τροποποιήσει επειγόντως τον νόμο περί αμβλώσεων, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο ζωές, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, και παραβιάζει τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη φροντίδα των αμβλώσεων. 

Η Πολωνία πρέπει να τροποποιήσει επειγόντως τον νόμο περί αμβλώσεων, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο ζωές, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, και παραβιάζει τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

«Καθώς οι τροπολογίες αυτές περνούν στο επόμενο στάδιο της ψηφοφορίας, είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικοί να ακούσουν τις φωνές της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και να συμμορφώσουν τον νόμο με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  

«Η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι που χρειάζονται υπηρεσίες αμβλώσεων, καθώς και οι πάροχοι αμβλώσεων, οι ακτιβίστριες/-ιστές και οι υποστηρίκτριες/-ικτές τους, δεν θα απειλούνται με ποινικές συνέπειες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, τη βοήθεια σε κάποιο άτομο να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, ή για την παροχή υπηρεσιών αμβλώσεων».   

Ιστορικό 

Στις 27 Ιανουαρίου 2021, απόφαση του απαξιωμένου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας απαγόρευσε συνολικά την πρόσβαση στην άμβλωση, αφαιρώντας τους λόγους «σοβαρής και μη αναστρέψιμης εμβρυϊκής ανωμαλίας ή ανίατης ασθένειας που απειλεί τη ζωή του εμβρύου». Η απόφαση εξάλειψε έναν από τους μοναδικούς εναπομείναντες νομικούς λόγους για άμβλωση, όπως ορίζει η εξαιρετικά περιοριστική νομοθεσία της Πολωνίας, και η έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής σήμανε ουσιαστικά τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία. Προηγουμένως, πάνω από το 90% των περίπου 1.000 νόμιμων αμβλώσεων που διενεργούνταν ετησίως στην Πολωνία γίνονταν για αυτόν τον λόγο.  

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στην Πολωνία μπορούν να παρέχουν αμβλώσεις μόνο εάν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της εγκύου ή εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκλήματος. Ωστόσο, οι πάροχοι συχνά αρνούνται να πραγματοποιήσουν ακόμη και νόμιμες αμβλώσεις λόγω της «ανατριχιαστικής επίδρασης» του νόμου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.