© Getty Images

ΟΥΓΚΑΝΤΑ: ΒΑΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙ-ΛΟΑΤΚΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Published on 31 May 2023, 12:50Εκτύπωση

Απαντώντας στην είδηση ότι ο πρόεδρος Yoweri Museveni ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο ποινικοποιεί τις σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων που συναινούν, η Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Είναι μια απελπιστικά σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και για την Ουγκάντα

Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανατολική και Νότια Αφρική

«Είναι μια απελπιστικά σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και για την Ουγκάντα. Η υπογραφή αυτού του βαθιά κατασταλτικού νόμου αποτελεί σοβαρή επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Σύνταγμα της Ουγκάντας, καθώς και στα περιφερειακά και διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία η Ουγκάντα είναι συμβαλλόμενο μέρος. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να κατοχυρώσει στον νόμο τις διακρίσεις, το μίσος και την προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων της Ουγκάντας και των συμμάχων τους. Είναι ασυνείδητο - κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, την ελευθερία τους, την ιδιωτική τους ζωή, την ελευθερία έκφρασης και την ικανότητά τους να ζουν χωρίς διακρίσεις».

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα ζητήσει να καταργηθεί αυτή η εξωφρενική νομοθεσία».

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/-οι στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ουγκάντας και σε κάθε άτομο που πλήττεται από αυτή την απεχθή νομοθεσία

Flavia Mwangovya

«Καθώς περιμένουμε να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει επειγόντως πίεση στην κυβέρνηση της Ουγκάντας για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη χώρα. Στεκόμαστε αλληλέγγυες/-οι στις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ουγκάντας και σε κάθε άτομο που πλήττεται από αυτή την απεχθή νομοθεσία».

Ιστορικό

Το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας του 2023 επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και έως και 10 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για απόπειρες σεξουαλικών πράξεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Επιβάλλει επίσης τη θανατική ποινή για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία» και ποινικοποιεί την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, διάταξη που ενθαρρύνει την ομοφοβία.

Το νομοσχέδιο περιορίζει περαιτέρω την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, προτείνοντας ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνων για την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας». Ποινικοποιεί αόριστα την παροχή υποστήριξης, είτε σε είδος είτε οικονομικά, για τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν την ομοφυλοφιλία, στοχεύοντας φαινομενικά σε άτομα, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις που εργάζονται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Στις 21 Μαρτίου 2023, το Κοινοβούλιο της Ουγκάντας ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, με 387 από τους 389 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ. Στις 21 Απριλίου 2023, ο πρόεδρος της Ουγκάντας Yoweri Museveni αρνήθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο που θα το καθιστούσε νόμο και το έστειλε πίσω στο κοινοβούλιο της Ουγκάντας για επανεξεταστούν αρκετές ρήτρες. Στις 2 Μαΐου, 341 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του τροποποιημένου νομοσχεδίου και το έστειλαν ξανά στον πρόεδρο Museveni, ο οποίος το ενέκρινε στις 29 Μαΐου. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.