©Photo by Giuseppe Cacace/AFP via Getty Images

ΚΛΙΜΑ: Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ COP28 ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ

Published on 18 January 2023, 13:59Εκτύπωση

Αντιδρώντας στον διορισμό του Sultan al-Jaber, του διευθύνοντος συμβούλου της ADNOC, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ, ως ορισμένου προέδρου της διάσκεψης COP28 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι αργότερα φέτος, η Chiara Liguori, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα, δήλωσε:

«Ο διορισμός του Sultan al-Jaber στέλνει το λάθος μήνυμα στους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης μια απογοητευτική επιλογή για όσες/-ους ελπίζουν ότι η COP28 θα προσφέρει ταχεία πρόοδο ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη κλιματικής δικαιοσύνης».
 

Ο διορισμός του επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου θα εντείνει τις ανησυχίες ότι τα ΗΑΕ θα χρησιμοποιήσουν την προεδρία τους στην COP28 για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων.

Chiara Liguori, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα

«Το γεγονός ότι τα ΗΑΕ είναι ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για το αποτέλεσμα της COP28, και ο διορισμός του επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου θα εντείνει τις ανησυχίες ότι τα ΗΑΕ θα χρησιμοποιήσουν την προεδρία τους στην COP28 για να προωθήσουν τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί η πορεία. Ο Sultan al-Jaber θα πρέπει να παραιτηθεί από τον ρόλο του στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, και η ηγετική ομάδα των ΗΑΕ στην COP28 θα πρέπει να συμπεριλάβει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στις προτεραιότητές της για τη διάσκεψη».

«Τα αιτήματα ενός αυξανόμενου αριθμού ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνήσεων σχετικά με την ανάγκη ταχείας αποδέσμευσης από όλα τα ορυκτά καύσιμα κατά την COP27 τον Νοέμβριο δεν επικράτησαν απέναντι σε ένα ισχυρό λόμπι ορυκτών καυσίμων, το οποίο εξασφάλισε σε περισσότερους από 630 εκπροσώπους την πρόσβαση στη συνάντηση, ούτε απέναντι στην απροκάλυπτη αντίθεση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ή στη διφορούμενη θέση ορισμένων άλλων χωρών».

«Με τις τελευταίες μελέτες να δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό και οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η ουσιαστική πρόοδος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.