© Amnesty International

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ TWITTER ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Published on 14 December 2022, 15:25Εκτύπωση

Απαντώντας στην απόφαση του Twitter να διαλύσει αιφνιδιαστικά το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, μια συμβουλευτική ομάδα αποτελούμενη από σχεδόν 100 οργανώσεις πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την εκμετάλλευση παιδιών, τις αυτοκτονίες, τον αυτοτραυματισμό και τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα, ο Joe Westby, αναπληρωτής διευθυντής του Amnesty Tech, δήλωσε:

«Η αστόχαστη διάλυση ενός ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου που συστάθηκε για να βοηθήσει τις/τους χρήστριες/-ες του Twitter να αισθάνονται ασφαλείς όταν εκφράζονται στο διαδίκτυο, το μόνο που πρόκειται να κάνει είναι να επιδεινώσει τα ανεξέλεγκτα ζητήματα κακοποίησης και παρενόχλησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η απόφαση του Twitter να διαλύσει το συμβούλιο ασφαλείας βλάπτει τις προσπάθειες για την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης για τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και για την προστασία των παιδιών από τη βλάβη».

«Το Twitter, μετά την εξαγορά από τον Elon Musk, έχει επίσης άρει τις απαγορεύσεις σε πολυάριθμους λογαριασμούς που στο παρελθόν είχαν αναρτήσει παραβιαστικό περιεχόμενο, μια κίνηση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μαζική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης στο διαδίκτυο. Το Twitter πρέπει επειγόντως να αντιστρέψει την πορεία του και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει τους χρήστες του από τη διαδικτυακή κακοποίηση».

«Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα επισημάνει πώς η κακοποίηση και το μίσος στο Twitter πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες, και ιδίως εκείνες που προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αντί να κλείνει ομάδες που προσπαθούν να κάνουν την πλατφόρμα ασφαλέστερη, η εταιρεία πρέπει να λάβει μέτρα για να διερευνήσει επειγόντως και με διαφάνεια τις αναφορές βίας και κακοποίησης».

Ιστορικό
Το Twitter διέλυσε ξαφνικά το Συμβούλιο Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντας email στην ομάδα λίγα λεπτά πριν από την υποτιθέμενη συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας.

Μετά την εξαγορά από τον Elon Musk, το Twitter έχει επίσης άρει τις απαγορεύσεις σε πολλούς λογαριασμούς που στο παρελθόν είχαν αναρτήσει παραβιαστικό περιεχόμενο, μια κίνηση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μαζική αύξηση των περιστατικών κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Joe Westby, αναπληρωτής διευθυντής του Amnesty Tech

Στις 4 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της εταιρείας, ο Elon Musk απέλυσε επίσης ολόκληρη την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Twitter, ενώ χιλιάδες ανεξάρτητοι συνεργάτες που εργάζονταν για τον συντονισμό του περιεχομένου της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έχασαν επίσης τη δουλειά τους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταγράψει πώς το Twitter απέτυχε να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών στο διαδίκτυο. Η βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών έχουν ανθίσει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με ελάχιστη ή καθόλου λογοδοσία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.