MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΕΣ/-ΟΥΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

Published on 29 November 2022, 14:52Εκτύπωση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για παγκόσμια δράση ώστε να τερματιστεί το σύστημα απαρτχάιντ που επιβάλλουν οι ισραηλινές αρχές ατιμώρητα στις/στους Παλαιστίνιες/-ους.

Το σύστημα αυτό γίνεται όλο και πιο βίαιο και καταπιεστικό τον τελευταίο χρόνο: Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 127 Παλαιστίνιες/-ους από τον Ιανουάριο και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες άλλες/-ους, ενώ υπήρξε επίσης αύξηση των επιθέσεων και της βίας κατά Παλαιστινίων από τους υποστηριζόμενους από το κράτος εποίκους.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν αυξήσει τη χρήση της διοικητικής κράτησης για την κράτηση Παλαιστινίων χωρίς κατηγορία ή δίκη και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των οργανώσεων της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών. Στη Γάζα, η επίθεση του ισραηλινού στρατού τον Αύγουστο επιδείνωσε τη δεινή ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τον συνεχιζόμενο παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ.  

Σήμερα και κάθε μέρα, η Διεθνής Αμνηστία στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων καθώς διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι στις ανελέητες επιθέσεις του Ισραήλ. Καλούμε τις υποστηρίκτριες και τους υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους μιλώντας, με όποιον τρόπο μπορούν, για να απαιτήσουν τον τερματισμό του ισραηλινού απαρτχάιντ

Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Σήμερα και κάθε μέρα, η Διεθνής Αμνηστία στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων καθώς διεκδικούν τα δικαιώματά τους απέναντι στις ανελέητες επιθέσεις του Ισραήλ. Καλούμε τις υποστηρίκτριες και τους υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους μιλώντας, με όποιον τρόπο μπορούν, για να απαιτήσουν τον τερματισμό του ισραηλινού απαρτχάιντ», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Με τις παραβιάσεις από τις ισραηλινές αρχές να πληθαίνουν και την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών να δέχεται πρωτοφανή επίθεση, οι Παλαιστίνιες/-οι χρειάζονται διεθνή υποστήριξη τώρα περισσότερο από ποτέ. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει κάθε μορφή υποστήριξης, είτε άμεσης είτε έμμεσης, μέσω δράσης ή αδράνειας, προς το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ». 

Επιδείνωση της κατάστασης των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη  

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη φέτος, πραγματοποιώντας εκατοντάδες βίαιες επιδρομές και επιβάλλοντας αρκετούς νέους αποκλεισμούς που καθιστούν τους περιορισμούς μετακίνησης πραγματικό ασφυκτικό κλοιό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2022 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις/τους Παλαιστίνιες/-ους στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον από το 2005. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 127 Παλαιστίνιες/-ους μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. 

Αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά Παλαιστινίων από τους υποστηριζόμενους από το κράτος εποίκους

Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν εκατοντάδες βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων κατά την πρόσφατη περίοδο συγκομιδής της ελιάς: Επιτέθηκαν σωματικά σε ανθρώπους, ξερίζωσαν ή πυρπόλησαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και έσπασαν αυτοκίνητα και σπίτια υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού.  

Απότομη αύξηση των διαταγμάτων διοικητικής κράτησης

Από την αρχή του 2022, οι ισραηλινές αρχές έχουν εκδώσει 1.789 διατάγματα διοικητικής κράτησης, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση Addameer, συνεχίζοντας την απότομη αυξητική τάση. Από τις 26 Νοεμβρίου, 820 Παλαιστίνιες/-οι κρατούνται επ' αόριστον σε ισραηλινές φυλακές, χωρίς κατηγορία ή δίκη, με βάση μη αποκαλυπτόμενες «μυστικές» πληροφορίες. Στους διοικητικά κρατούμενους περιλαμβάνεται ο Salah Hammouri, ένας Γαλλοπαλαιστίνιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος, που κρατείται από τις 7 Μαρτίου 2022.   

Ανθρωπιστική κρίση και συστηματικές παράνομες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Τον Αύγουστο του 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν, τραυμάτισαν και εκτόπισαν ακόμα περισσότερους αμάχους σε προφανή εγκλήματα πολέμου στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπως τεκμηριώνεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.   

Ισραηλινή εκστρατεία για τη συντριβή της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών   

Τον Αύγουστο του 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία των Addameer, Al-Haq, Defense for Children International - Palestine (DCIP), Union of Agricultural Work Committees, Bisan Center for Research and Development, Health Work Committees και Union of Palestinian Women Committees και κατέσχεσαν αρχεία και εξοπλισμό. Εξέδωσαν στρατιωτικές διαταγές για το κλείσιμο των γραφείων και σφράγισαν τις πόρτες τους. Πέρυσι, οι οργανώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκρατικές» σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία. 

Συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις και αναγκαστικές εξώσεις

Στο Μασάφερ Γιάτα στη Δυτική Όχθη, 1150 άνθρωποι κινδυνεύουν με αναγκαστική εκτόπιση από τις ισραηλινές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν ένα σχολείο στην περιοχή, στερώντας από 23 παιδιά το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Αν το Ισραήλ προχωρήσει με τις προγραμματισμένες κατεδαφίσεις και εκτοπίσεις στο Μασάφερ Γιάτα, αυτό θα ισοδυναμεί με βίαιη μεταφορά, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν για 209η φορά το μη αναγνωρισμένο παλαιστινιακό χωριό των Βεδουίνων al-Araqib στη Νεγκέβ/Νακάμπ. Αυτά είναι μόνο δύο πρόσφατα παραδείγματα, μεταξύ χιλιάδων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.