ΡΩΣΙΑ: H OΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ LGBT-NETWORK ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ «ΞΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ»

Published on 10 November 2021, 18:28Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι το LGBT-Network, μια εξέχουσα ρωσική ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, και πέντε δικηγόροι ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ομάδα «Komanda 29» προστέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη λίστα «ξένοι/ες πράκτορες», η Natalia Zviagina, διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, δήλωσε:

Πέρα από επαίσχυντη, η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι οι αφοσιωμένοι/ες, με αρχές δικηγόροι οι οποίοι/ες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που στοχοποιούνται σε υποθέσεις με πολιτικά κίνητρα και των υπερασπιστών/στριών της πρώτης γραμμής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας είναι ανεπιθύμητοι/ες και «ξένοι/ες» στη Ρωσία του Πούτιν.

 

«Το LGBT-Network έχει αποκαλύψει αποτρόπαια εγκλήματα κατά ομοφυλόφιλων αντρών στην Τσετσενία και έχει βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρώπων που κινδυνεύουν προς ασφαλή μέρη όπου μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτές τις φρικαλεότητες. Τώρα, το LGBT-Network είναι το ίδιο θύμα δίωξης, που στοχοποιεί όλο και περισσότερο υπερασπιστές/ίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων – ανοιχτά, μοχθηρά και κυνικά. 

«Οι αρχές, καταστρέφοντας αδιάκοπα την κοινωνία των πολιτών της Ρωσίας, μιλούν για την ανάγκη προστασίας των “εθνικών συμφερόντων” και αντίστασης στην “ξένη επιρροή”. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά προς το εθνικό συμφέρον είναι η προστασία, η υποστήριξη και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους/ες. Τα αντίποινα εναντίον των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να σταματήσουν, και οι νόμοι για τους “ξένους/ες πράκτορες” και τις “ανεπιθύμητες οργανώσεις” να καταργηθούν αμέσως».             

 

Ιστορικό πλαίσιο

Στις 8 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το LGBT-Network και πέντε δικηγόρους από την πρόσφατα διαλυθείσα ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Komanda 29», συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Ivan Pavlov, ενός εξέχοντος δικηγόρου, στη λίστα των «ξένων πρακτόρων». Ο Ivan Pavlov και οι συνάδελφοι/έλφισσές του παρείχαν με θάρρος βοήθεια στην κοινωνία των πολιτών και σε πολιτικούς ακτιβιστές/ίστριες και ομάδες οι οποίες είχαν γίνει στόχος των αρχών, συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Aleksei Navalny.

To ρωσικό LGBT-Network έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη μιας βίαιης «αντιγκέι» εκστρατείας στην Τσετσενία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες άντρες απήχθησαν, βασανίστηκαν και αρκετοί πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν για τον πραγματικό ή τον υποτιθέμενο σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η ομάδα παρείχε επίσης καταφύγιο σε θύματα ομοφοβικών επιθέσεων από την Τσετσενία και αλλού σε όλη τη χώρα και βοήθησε στη μετεγκατάστασή τους σε ασφαλέστερες τοποθεσίες εντός και εκτός Ρωσίας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.