ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΩΡΑ ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Published on 6 September 2021, 12:25Εκτύπωση

Οι αρχές της Τυνησίας πρέπει να διεξαγάγουν άμεσες και εμπεριστατωμένες έρευνες για τις συνθήκες της απαγωγής, της εξαναγκαστικής εξαφάνισης και της αναγκαστικής επιστροφής στην Αλγερία του Slimane Bouhafs, Αλγερινού ακτιβιστή με καθεστώς πρόσφυγα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τυνησία πρέπει να προστατεύει τους πρόσφυγες και όχι να τους διώχνει ή να τους επιστρέφει σε χώρα όπου αντιμετωπίζουν διώξεις.

Η οργάνωση καλεί τις αλγερινές αρχές να αφήσουν αμέσως ελεύθερο τον Slimane Bouhafs και να του επιτρέψουν να φύγει από την Αλγερία. Ο ίδιος είχε προηγουμένως φυλακιστεί στην Αλγερία για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο Facebook και θεωρήθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ. Η οικογένειά του πιστεύει ότι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο αντιμετώπισης κακομεταχειρίσεων στις φυλακές της Αλγερίας, όπου είχε προηγουμένως έρθει υποστεί κακοποίηση.

«Αφού αντιμετώπισε δύο χρόνια άδικης φυλάκισης στην Αλγερία, ο Slimane Bouhafs πήγε στην Τυνησία αναζητώντας ασφάλεια, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά μακριά από την κυβέρνηση της Αλγερίας», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει ευθύνη ευθύνη για τη μοίρα του και πρέπει να ξεκαθαρίσει τον ρόλο που είχε στην απαγωγή και την επιστροφή του.

Η απέλασή του ισοδυναμεί με επαναπροώθηση και αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητικό προηγούμενο για την Τυνησία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κανείς δεν πρέπει να επιστρέφεται σε χώρα όπου ενδέχεται να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο διώξεων ή παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Ο Slimane Bouhafs, που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό, καταδικάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 σε τρία χρόνια φυλάκιση, για «προσβολή του προφήτη» και «εξύβριση της πίστης και των αρχών του Ισλάμ», σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Αλγερίας, εξαιτίας δημοσιεύσεων στο Facebook προσβλητικών για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ. Σε όλη την αρχική δίκη, του απαγορευόταν η πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ μόνο κατά την έφεση ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο. Ο Slimane Bouhafs πέρασε σχεδόν δύο χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίστηκε το 2018 έπειτα από προεδρική χάρη. Πήγε στην Τυνησία και αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας από τον ΟΗΕ το 2020.

Μέλος της οικογένειάς του, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο των αντιποίνων, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο Slimane Bouhafs είχε απαχθεί στη γειτονιά Hay Tahrir, όπου ζει, στις 25 Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι και ότι οι γείτονες είδαν τρεις άντρες με πολιτικά να αφήνουν ένα μαύρο αυτοκίνητο σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του.

«Ο οδηγός του οχήματος έμεινε μέσα, ενώ άλλοι τρεις πήγαν στο διαμέρισμά του και τον ανάγκασαν να βγει. Ένας από αυτούς κρατούσε μια βαλίτσα, η οποία προφανώς περιείχε τα υπάρχοντά του, και μετά έφυγαν. Οι γείτονες πήγαν αμέσως στην αστυνομία και έδωσαν κατάθεση», είπε.

Για τέσσερις ημέρες, η οικογένεια δεν γνώριζε πού βρίσκεται και φοβόταν ότι εξαφανίστηκε βίαια από τις αρχές της Αλγερίας ή της Τυνησίας ή από μη κρατικές ένοπλες ομάδες. Στις 29 Αυγούστου η οικογένειά του έμαθε μέσω άτυπων επαφών ότι ήταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στο Αλγέρι. Την 1η Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή του δικαστηρίου Sidi M’hamed στο Αλγέρι και προφυλακίστηκε για έξι κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ούτε οι αρχές της Τυνησίας ούτε της Αλεγερίας έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τον Slimane Bouhafs, ούτε έχουν διευκρινίσει εάν εκδιώχθηκε ή αν εκδόθηκε στην Αλγερία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Αλγερίας.

Σε επίσημη απάντηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για τις αναφορές περί αναγκαστικής επιστροφής στη χώρα καταγωγής πρόσφυγα αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ στην Τυνησία», προσθέτοντας ότι ο οργανισμός παρακολουθεί τις αναφορές και ζητά από τις αρχές της Τυνησίας να επανεξετάσουν τις καταγγελίες.

Η πιθανότητα η Τυνησία να γνώριζε, να συνεργάστηκε ή να έδωσε συγκατάθεση για την αναγκαστική μεταφορά Slimane Bouhaf παρά το καθεστώς του ως πρόσφυγα θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Η αναγνώριση του Slimane Bouhafs ως πρόσφυγα από τον ΟΗΕ συνεπάγεται ότι υπάρχει βάσιμος φόβος διώξεων κατά την επιστροφή του στην Αλγερία.

Επιπλέον, η Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία η Τυνησία είναι συμβαλλόμενο μέρος, απαγορεύει ρητά την έκδοση ατόμων σε χώρες όπου υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που δείχνουν ότι θα κινδύνευαν από βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, η Τυνησία είναι επίσης υποχρεωμένη να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή ατόμων που βρίσκονται εντός της επικράτειάς της και της δικαιοδοσία της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής της απαραίτητης προστασίας σε άτομα που κινδυνεύουν ιδιαίτερα όπως οι πρόσφυγες, και της γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε περιπτώσεις ατόμων που υφίστανται συγκεκριμένη απειλή, καθώς και της ορθής διερεύνησης των απειλών εναντίον της ζωής τους.

Αν και οι κατηγορίες εναντίον του παραμένουν άγνωστες προς το παρόν, τα ΜΜΕ της Αλγερίας επικαλέστηκαν ανώνυμους αξιωματούχους που επιβεβαίωσαν ότι ερευνάται για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στο Κίνημα για την Αυτοδιάθεση της Καβυλίας, το οποίο οι αρχές της Αλγερίας πρόσφατα χαρακτήρισαν ως τρομοκρατική ομάδα.

Από τον Απρίλιο του 2021, οι αρχές της Αλγερίας καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη χρήση υπερβολικά ευρέων κατηγοριών «τρομοκρατίας» ή «συνωμοσίας εναντίον του κράτους» για να διώξουν υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ακτιβιστές/ίστριες Χιράκ. Στις 18 Μαΐου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ένα συμβουλευτικό όργανο επιφορτισμένο να συμβουλεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε θέματα ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση της αντιπολίτευσης Rachad και το Κίνημα για την Αυτοδιάθεση της Καβυλίας χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές οντότητες». Τον Ιούνιο, ο ποινικός κώδικας τροποποιήθηκε για να διευρύνει τον ορισμό της τρομοκρατίας ώστε να περιλαμβάνει «την απόκτηση εξουσίας ή την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης με αντισυνταγματικά μέσα». Στις 18 Αυγούστου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Tebboune, αποφάσισε να συλλάβει όλα τα μέλη των δύο κινημάτων που οι αρχές κατηγορούν ότι εμπλέκονται στις πυρκαγιές στην Καβυλία που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, μέχρι τη «ριζική εξάλειψή» τους.

«Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να απελευθερώσουν τον Slimane Bouhafs αμέσως και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υποστεί κακομεταχείριση στη φυλακή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστραφεί ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας στον τόπο από τον οποίο έχει ξεφύγει», δήλωσε η Amna Guellali.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.