ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ PROEKT.MEDIA ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Published on 29 June 2021, 19:00Εκτύπωση

Αντιδρώντας στις έρευνες στα σπίτια τριών δημοσιογράφων από το ανεξάρτητο ρωσικό ερευνητικό πρακτορείο Proekt.Media, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη της, Roman Badanin, η διευθύντρια του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα Natalia Zviagina δήλωσε:

«Οι ρωσικές αρχές ανταποκρίνονται σε αναφορές για διαφθορά ανώτατου επιπέδου με εντυπωσιακή δριμύτητα και αστραπιαία ταχύτητα, αν εξαιρέσουμε ότι διώκουν εκείνους/ες που την εκθέτουν. Μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Aleksei Navalny ως «εξτρεμιστικών», δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δημοσιογράφοι από το Proekt.Media υπέστησαν επιδρομές στα σπίτια τους από την αστυνομία – κυριολεκτικά λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έρευνάς τους σχετικά με τις αναφορές για διεφθαρμένες δραστηριότητες του υπουργού Εσωτερικών.

Πρόκειται για άλλη μια βίαιη επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, ενώ συνιστά τμήμα της συστηματικής αποκάθαρσης από κάθε κριτική φωνή που εκθέτει τις αθέμιτες πρακτικές όσων κατέχουν εξουσία στη χώρα. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό όλων των διαδικασιών ποινικής δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων και τον τερματισμό της κρατικής παρενόχλησης των ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

 

 

Ιστορικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Ιουνίου 2021, αξιωματικοί της αστυνομίας και της Ερευνητικής Επιτροπής έψαξαν το σπίτι του Roman Badanin, αρχισυντάκτη του πρακτορείου Proekt.Media, το σπίτι των γονιών του Mikhail Rubin, αναπληρωτή αρχισυντάκτη, και το σπίτι της ρεπόρτερ Maria Zholobova. Αξιωματούχοι κατάσχεσαν τους υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές του Badanin και της Zholobova. Ο Roman Badanin αργότερα ανακρίθηκε και χαρακτηρίστηκε επίσημα ως ύποπτος σε μια ιστορική υπόθεση δυσφήμησης.

Την προηγούμενη μέρα, το πρακτορείο Proekt.Media ανακοίνωσε τη δημοσίευση της έρευνάς του σχετικά με τον αναφερόμενο παράνομο πλουτισμό της οικογένειας του σημερινού υπουργού Εσωτερικών της Ρωσίας Vladimir Kolokoltsev.

Σύμφωνα με τους/τις δικηγόρους των δημοσιογράφων, η υπόθεση ποινικής δυσφήμισης άνοιξε σε σχέση με ένα ντοκιμαντέρ του 2017 αναφορικά με την υποτιθέμενη συμπαιγνία μεταξύ των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Vladimir Putin, με φερόμενους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο TV Rain, ένα ανεξάρτητο κανάλι ειδήσεων, όταν ο Roman Badanin ήταν αρχισυντάκτης.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι τελευταίες έρευνες αποτελούν συνέχεια της εκστρατείας κατά των ανεξάρτητων μέσων που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.