ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Published on 12 January 2021, 12:49Εκτύπωση

Περίπου 2.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 900 κατοίκων του προσωρινού καταυλισμού Lipa, παραμένουν χωρίς βασικό καταφύγιο κατά τις επικίνδυνες κρύες καιρικές συνθήκες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και αυτό διότι οι αρχές δεν παρέχουν επαρκή στέγαση σε μετανάστες/τριες και αιτούντες άσυλο ενώ οι υπηρεσίες της ΕΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα, οι ηγετικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, Jesuit Refugee Service Europe, Médecins du Monde Belgique και Refugee Rights Europe ζήτησαν άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης καθώς και βιώσιμες θεσμικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που διέρχονται από τη χώρα. «Υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για να φιλοξενηθούν οι περισσότεροι άνθρωποι που κοιμούνται σήμερα σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να καταστεί αυτό δυνατό. Οι αρχές σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παρέχουν αμέσως κατάλληλο καταφύγιο και βοήθεια σε όσους και όσες έχουν ανάγκη,» δήλωσε η Eve Geddie, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για να φιλοξενηθούν οι περισσότεροι άνθρωποι που κοιμούνται σήμερα σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να καταστεί αυτό δυνατό. Οι αρχές σε όλα τα επίπεδα πρέπει να παρέχουν αμέσως κατάλληλο καταφύγιο και βοήθεια σε όσους και όσες έχουν ανάγκη
Eve Geddie, Διευθύντρια Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνής Αμνηστία

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις παρά τα 88 εκατομμύρια ευρώ βοήθειας της ΕΕ

 Η ΕΕ έχει παράσχει βοήθεια άνω των 88 εκατομμυρίων ευρώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την ενίσχυση της διαχείρισης της μετανάστευσης τα τελευταία τρία χρόνια. Παρ' όλα αυτά, η χώρα δεν κατάφερε να βρει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη στέγαση των μεταναστών/τριών και των αιτούντων άσυλο, ούτε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων ή να παρέχει ελάχιστη εγγυημένη υποστήριξη σε εκείνους/ες που βρίσκονται στην χώρα. «Η ΕΕ πρέπει τώρα να συνεργαστεί με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την εύρεση συστημικών, μακροπρόθεσμων λύσεων όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων στην επικράτειά της αλλά και για να διασφαλίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί ξανά τον επόμενο χειμώνα,» δήλωσε η Eve Geddie. «Η ευθύνη που έχει η ΕΕ είναι ξεκάθαρη - η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση είναι επίσης συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την ενίσχυση των συνόρων της, η οποία έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην περιφέρεια της ή στις γειτονικές χώρες.»

Η ΕΕ πρέπει τώρα να συνεργαστεί με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την εύρεση συστημικών, μακροπρόθεσμων λύσεων όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων στην επικράτειά της αλλά και για να διασφαλίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί ξανά τον επόμενο χειμώνα

Eve Geddie, Διευθύντρια Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνής Αμνηστία

Όσο η θερμοκρασία πέφτει, ο οικισμός Lipa δεν είναι ασφαλής

Πολλά άτομα που κινδυνεύουν, στεγάστηκαν σε προσωρινό -αυτοσχέδιο- στρατόπεδο στη Lipa, βορειοδυτικά της Βοσνίας, το οποίο έκλεισε στις 23 Δεκεμβρίου. Μια πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια του κλεισίματος, μετατρέποντας την περιοχή σε ακατοίκητη έκταση. Εντός του Σαββατοκύριακου, οι αρχές εγκατέστησαν δεκάδες θερμαινόμενες σκηνές στο έδαφος, αλλά σχεδόν 400 άτομα παραμένουν σε πρόχειρα καταφύγια παρά τη έντονη χιονόπτωση και τις θερμοκρασίες που προβλέπεται ότι θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα τις επόμενες ημέρες. «Χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, επαρκή αποχέτευση ή θέρμανση αλλά και κάτω από σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, η Lipa παραμένει ακατάλληλη ως μόνιμη τοποθεσία διαμονής.»

Έξω από τη Lipa, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο σε πάρκα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, παλιά εργοστάσια και δάση κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Χρειάζονται απεγνωσμένα καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες εν όψει των χειμερινών συνθηκών. «Τελικά, η υποστήριξη της ΕΕ για ανθρωπιστικές κρίσεις θα παραμένει κενό γράμμα, εκτός εάν αλλάξει τις πολιτικές που τις προκαλούν. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες για ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές για όσους/ες διαφεύγουν από συγκρούσεις, διώξεις ή φτώχεια και φτάνουν στην Ευρώπη,» δήλωσε η Eve Geddie.

Ιστορικό

Bosnia and Herzegovina: Long-term solutions needed to end recurring humanitarian crisis

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.