ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ASSANGE ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ «ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ»

Published on 7 January 2021, 12:21Εκτύπωση

Η χτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου να απορρίψει το αίτημα για εγγύηση του Julian Assange καθιστά την συνεχή κράτησή του αυθαίρετη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η χτεσινή απόφαση για απόρριψη της αίτησης εγγύησης του Julian Assange καθιστά τη συνεχιζόμενη κράτησή του «αυθαίρετη» και επιδεινώνει περαιτέρω το γεγονός πως ο Assange υποβλήθηκε σε τιμωρητικές συνθήκες κατά την κράτηση του στη φυλακή υψίστης ασφάλειας, Belmarsh, για περισσότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Nils Muižnieks, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Η  απόφαση του Δικαστηρίου του Λονδίνου να απορρίψει το αίτημα για εγγύηση του Julian Assange καθιστά την συνεχή κράτησή του αυθαίρετη
Διεθνής Αμνηστία

«Αντί να επιστρέψει στο σπίτι του με τα αγαπημένα του πρόσωπα και να κοιμηθεί στο κρεβάτι του για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, ο Julian Assange θα οδηγηθεί πίσω στο μοναχικό του κελί σε φυλακή υψίστης ασφάλειας».

Ο Julian Assange κρατείται για περισσότερο από ένα χρόνο εν αναμονή της απόφασης σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, o δικαστής αποφάσισε ότι η πιθανή έκδοση του στις ΗΠΑ θα ήταν παράνομη. Μετά από τόσο καιρό κράτησης, η αποτυχία να του δοθεί ευκαιρία αποφυλάκισης με δυνατότητα εγγύησης καθιστά την κράτησή του αυθαίρετη.

Τη Δευτέρα, ο δικαστής τόνισε την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση της ψυχικής υγείας του Assange, όπως και ότι ο κίνδυνος για την υγεία του έχει επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν να έχει την δικαιοδοσία σε ολόκληρο τον κόσμο να διώκει οποιοδήποτε άτομο που λαμβάνει και δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με αδικίες που έχουν συντελεστεί από την κυβέρνηση. Η χτεσινή απόφαση φαίνεται να έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα πως η βρετανική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να εμποδίσει την τακτική αυτή
Διεθνής Αμνηστία

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Julian Assange δεν έπρεπε να είχε φυλακιστεί εξαρχής, εν αναμονή της απόφασης για την έκδοση. Οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα, και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βοηθήσει τόσο πρόθυμα τις ΗΠΑ στην αδιάκοπη καταδίωξη του Assange,» δήλωσε ο Nils Muižnieks.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν να έχει την δικαιοδοσία σε ολόκληρο τον κόσμο να διώκει οποιοδήποτε άτομο που λαμβάνει και δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με αδικίες που έχουν συντελεστεί από την κυβέρνηση. Η χτεσινή απόφαση φαίνεται να έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα πως η βρετανική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να εμποδίσει την τακτική αυτή.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ βασίζεται σε κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα με τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει, και που αποτελούν μέρος της δουλειάς του Assange με την Wikileaks. Η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με παραβάσεις της κυβέρνησης. Η δημοσίευση πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν πρέπει να ποινικοποιείται.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Julian Assange μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, 17 από αυτές βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και η άλλη μία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Θα αντιμετώπιζε επίσης πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λόγω των συνθηκών κράτησης, ενδεχόμενων δηλαδή βασανιστηρίων ή άλλης  μορφής κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης. Ο Julian Assange είναι ο πρώτος εκδότης που αντιμετώπισε κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.