ΔΑΝΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ

Published on 17 December 2020, 13:24Εκτύπωση

Με αφορμή την έγκριση ενός νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο της Δανίας σήμερα που αναγνωρίζει επιτέλους ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, η Ερευνήτρια των Δικαιωμάτων των Γυναικών της Διεθνούς Αμνηστίας, Anna Błuś, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια υπέροχη μέρα για τις γυναίκες στη Δανία, καθώς οι ξεπερασμένοι και επικίνδυνοι νόμοι για τον βιασμό μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, συμβάλλοντας στον τερματισμό του σοβαρού στίγματος και της ενδημικής ατιμωρησίας για αυτό το έγκλημα.»

Αυτή είναι μια υπέροχη μέρα για τις γυναίκες στη Δανία, καθώς οι ξεπερασμένοι και επικίνδυνοι νόμοι για τον βιασμό μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Anna Błuś, Διεθνής Αμνηστία

«Ο νέος νόμος δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο ότι η παθητικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί συναίνεση, αλλά παρά αυτή την αδυναμία, συνιστά ένα τεράστιο βήμα για τη Δανία».

«Αυτή η ιστορική μέρα δεν ήρθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μία πολυετούς εκστρατείας επιζήσαντων, οι οποίες, λέγοντας τις οδυνηρές ιστορίες τους, βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι άλλες γυναίκες δεν χρειάζεται να περάσουν από αυτά που εκείνες υπέμειναν.»

Αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Δανία είναι μόνο η 12η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό αν και χτίζεται και σε άλλες χώρες η δυναμική της αλλαγής

Anna Błuś, Διεθνής Αμνηστία

«Αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Δανία είναι μόνο η 12η χώρα στην Ευρώπη που αναγνωρίζει το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό, αν και χτίζεται και σε άλλες χώρες η δυναμική της αλλαγής για την τροποποίηση των νόμων τους.»

ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου και την υπογραφή της Βασίλισσας, η Δανία θα είναι μόλις η 12η χώρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που θα αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ελλάδα τροποποίησε τον ορισμό για τον βιασμό το 2019 ενώ η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια τροποποίησης της εθνικής τους νομοθεσίας για να αναγνωρίσουν αυτό το γεγονός.

Ο βιασμός στη Δανία συχνά δεν καταγράφεται και ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές.

Κάθε χρόνο, 11.400 γυναίκες στη Δανία υφίστανται βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός μπορεί έφτανε και μέχρι τις 24.000 το 2017. Το 2019 αναφέρθηκαν 1.017 βιασμοί στην αστυνομία και μόνο 79 κατέληξαν σε καταδίκες.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.