ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ OSMAN KAVALA

Published on 12 October 2020, 10:50Εκτύπωση

Μετά την αποδοχή ενός νέου κατηγορητηρίου από το Βαρύ Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης No.36 εναντίον του ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Nils Muiznieks δήλωσε:

Έχοντας φυλακιστεί για σχεδόν τρία χρόνια, ο Osman Kavala αντιμετωπίζει τώρα μια νέα καταδίκη με την παράλογη νέα κατηγορία της «κατασκοπείας». Με αυτό το νέο κατηγορητήριο, ο Osman Kavala αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα απαλλαγής, καθώς και έως και 20 επιπλέον χρόνια για «κατασκοπεία». Αν και ο όρος «καφκικό» είναι ένα υπερβολικό κλισέ, στην περίπτωση του Osman Kavala είναι τρομακτικά ταιριαστός.
— Nils Muiznieks, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η παρατεταμένη προδικαστική κράτηση του Osman Kavala ήταν παράνομη και εξυπηρετούσε «απώτερο σκοπό». Ωστόσο, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τη δεσμευτική απόφαση και να τον απελευθερώσει.

«Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να τερματίσει την επαίσχυντη αδικία που υπέστη ο Osman Kavala, απελευθερώνοντάς τον από τη φυλακή και βάζοντας ένα τέλος σε αυτές τις προφανώς εκδικητικές διαδικασίες κατά του.»

ΥΠΟΘΑΒΡΟ

Η είδηση για το νέο κατηγορητήριο 64 σελίδων ήρθε μια εβδομάδα μετά από μια συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανανέωσε την έκκλησή της προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Osman Kavala. Στις 29 Σεπτεμβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόφασή του να αναβάλει την απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης προδικαστικής κράτησης του Osman Kavala, δηλώνοντας ότι θα περιμένει το νέο κατηγορητήριο. Δεν είναι γνωστή μια νέα ημερομηνία για τις εκτιμήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ατομική αίτηση.

Το νέο κατηγορητήριο παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών του Osman Kavala που αποτελούνται από πολιτιστικά προγράμματα, λεπτομέρειες για το ταξίδι του εντός Τουρκίας και στο εξωτερικό ως «απόδειξη» των δύο κατηγοριών. Η προηγούμενη δίωξή του στη δίκη Γκεζί αναφέρεται χωρίς να αναφέρει ότι αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόφαση αυτή εκκρεμεί επί του παρόντος για έφεση.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Υπουργών ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala και την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών της παραβίασης που διαπίστωσε το ΕΔΑΔ και υπογράμμισε «την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η έφεση που εκκρεμεί κατά η απαλλαγή του αιτητή από την προηγούμενη κατηγορία που είχε ασκηθεί εναντίον του σχετικά με τα γεγονότα του Gezi Park του 2013 και την τρέχουσα έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση βάσει των πορισμάτων του Δικαστηρίου».

https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016809fa93f

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.