ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ/ΟΥΣΩΝ ΑΣΥΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Published on 22 May 2020, 13:56Εκτύπωση

Μετά από ανακοίνωση της ουγγρικής κυβέρνησης ότι θα κλείσει τις λεγόμενες ζώνες διέλευσης στα νότια σύνορα με τη Σερβία όπου κρατούνται αιτούντες/ούσες άσυλο ενώ διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις ασύλου τους, ο Dávid Vig, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, δήλωσε: 

«Ενώ το κλείσιμο των ζωνών διέλευσης είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της στους αιτούντες/ούσες άσυλο ή να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην προστασία. 

«Οι ουγγρικές αρχές πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι αιτούντες/ούσες άσυλο να έχουν πρόσβαση στην ουγγρική επικράτεια και οι αιτήσεις τους να εξεταστούν βάσει των προσόντων τους και να μην απορριφθούν βάσει της διέλευσης μέσω μιας λεγόμενης ‘ασφαλούς τρίτης χώρας’. 

«Ελπίζουμε ότι το κλείσιμο της ζώνης διέλευσης είναι ένα σημάδι ότι η ουγγρική κυβέρνηση είναι τελικά αποφασισμένη να αλλάξει τις παράνομες και σκληρές πολιτικές και πρακτικές της. Υπάρχουν ακόμα πολλές σοβαρές ανησυχίες που αποτελούν άμεση απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση.».

Ενώ το κλείσιμο των ζωνών διέλευσης είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της στους αιτούντες/ούσες άσυλο ή να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην προστασία.

— Dávid Vig, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Η δήλωση της ουγγρικής κυβέρνησης προέκυψε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) της προηγούμενης εβδομάδας, ότι η κράτηση αιτούντων/ουσών άσυλο και μεταναστών/τριών στην Ουγγαρία είναι παράνομη. Στο μέλλον όσοι/ες ζητούν άσυλο στην Ουγγαρία θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε ουγγρικές διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δ.Ε.Ε. από τους Ούγγρους δικαστές, οπότε αυτή η ανακοίνωση τονίζει επίσης τον ουσιαστικό ρόλο ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να επιτρέπουν την πρόσβαση σε αιτούντες/ούσες άσυλο στην επικράτειά τους.

Περίπου 300 άτομα που κρατούνται στις ζώνες διέλευσης - συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με μικρά παιδιά - μεταφέρθηκαν ήδη σε ανοιχτές και ημι-ανοιχτές εγκαταστάσεις.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.