ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Published on 24 March 2020, 17:23Εκτύπωση

Με αφορμή τη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε στις 21 Μαρτίου από άτομα που στερήθηκαν την ελευθερία τους σε αρκετές φυλακές της Κολομβίας, τα οποία ζητούσαν αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 θανάτους και 83 τραυματίες στη Φυλακή και Αναμορφωτήριο Μεσαίας Ασφαλείας «La Modelo» της Μπογκοτά,, η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, δήλωσε:

«Ενόψει της  πανδημίας του COVID-19 που αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την επισφαλή κατάσταση των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους σε ολόκληρη την Αμερική. Στην Κολομβία, οι υπερπλήρεις φυλακές καθιστούν αδύνατη την απομόνωση ατόμων που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επιπλέον, η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τα προϊόντα υγιεινής και η έλλειψη συνεχούς παροχής νερού, αυξάνουν τους κινδύνους έκθεσης στη μόλυνση και επηρεάζουν τις συνθήκες ανάρρωσης.»

«Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω ενόψει αυτής της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Κολομβίας πρέπει να εφαρμόσει αμέσως μια στρατηγική για την πρόληψη της μόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού των φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής για τη μείωση του υπερπληθυσμού. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να εξετάσει την αποφυλάκιση των ατόμων που βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση και την πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση των κρατουμένων που διατρέχουν κίνδυνο. Ομοίως, οι αρχές πρέπει να διεξάγουν διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση βίας κατά τον έλεγχο της διαμαρτυρίας και τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και τραυματισμένοι, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αποκατάσταση των θυμάτων και των οικογενειών τους.»

Σύμφωνα με μια έκθεση του Γραφείου του Διαμεσολαβητή, οι κολομβιανές φυλακές είναι περισσότερο από 50% υπερπλήρεις. Συνολικά, 121.670 άνθρωποι κρατούνται στις 134 φυλακές της Κολομβίας, ενώ έχουν χωρητικότητα μόνο για 80.763. Υπό το φως αυτού, το Εθνικό Κίνημα των Φυλακών (Movimiento Nacional Carcelario) προειδοποίησε ότι μία έξαρση του κοροναϊού μέσα στις φυλακές θα ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις ή εργαλεία για να εξασφαλίσουν υγιεινή και άλλα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για όλους/ες όσους/ες βρίσκονται εκεί.

Ενόψει της  πανδημίας του COVID-19 που αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την επισφαλή κατάσταση των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους σε ολόκληρη την Αμερική.
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική

Τα κράτη έχουν υποχρέωση να εγγυώνται το δικαίωμα στην υγεία όλων των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους και να εξασφαλίζουν ότι έχουν πρόσβαση στα ίδια επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης με αυτά που διατίθενται στην ευρύτερη κοινωνία. Η κυβέρνηση της Κολομβίας πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19 μέσα στις εγκαταστάσεις κράτησης και, σε περίπτωση εξάπλωσής του, να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που στερούνται την ελευθερία τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη χωρίς επιπλοκές. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέσει ειδικά κονδύλια και πόρους αποκλειστικά για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων υγείας και υγιεινής στα κέντρα κράτησης.

Για να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης αποφυλάκισης (άδειας) σε άτομα προσωρινής κράτησης και πρόωρης ή υπό όρους απελευθέρωσης φυλακισμένων που διατρέχουν κίνδυνο σε περίπτωση μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων που πάσχουν από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή αυτών που έχουν ασθενή ανοσοποιητικά συστήματα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.