ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Published on 8 November 2019, 11:32Εκτύπωση

Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να εμποδίσουν ένα μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας από το να ταξιδέψει στο εξωτερικό, για «λόγους ασφαλείας», προφανώς ως τιμωρητικό μέτρο εναντίον του έργου του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της οργάνωσης, είναι άλλη μια ανατριχιαστική ένδειξη της αυξανόμενης έλλειψης ανεκτικότητας του Ισραήλ σε επικριτικές φωνές, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Laith Abu Zeyad, Υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ακινητοποιήθηκε στο συνοριακό πέρασμα Allenby/King Hussein μεταξύ της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης στις 26 Οκτωβρίου ενώ ταξίδευε για να παρευρεθεί στην κηδεία ενός συγγενή του. Τον άφησαν να περιμένει επί 4 ώρες προτού τον ενημερώσουν ότι έχει απαγορευτεί να ταξιδεύει, με απόφαση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, για «λόγους ασφαλείας» που δεν αποκαλύπτονται.

«Ο ισχυρισμός των ισραηλινών αρχών ότι έχουν λόγους ασφαλείας για τους οποίους απαγορεύουν στον Laith Abu Zeyad να ταξιδεύει είναι εντελώς παράλογος. Η αποτυχία να παράσχουν οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση είναι αποκαλυπτική της πραγματικής της πρόθεσης. Πρόκειται για μια δόλια κίνηση που επιβάλλεται ως τιμωρία για το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πέρα από το να παραβιάζει τα δικαιώματα του Laith στην ελευθερία μετακίνησης και του συνεταιρίζεσθαι, αυτή η ταξιδιωτική απαγόρευση αποτυπώνει περαιτέρω την ανατριχιαστική αποφασιστικότητα των ισραηλινών αρχών να σωπάσουν τις οργανώσεις και τους ακτιβιστές/ριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρίνουν την κυβέρνηση. Αναδεικνύει επίσης την βάναυση και απάνθρωπη φύση των πολιτικών τους».

 

Πρόκειται για μια δόλια κίνηση που επιβάλλεται ως τιμωρία για το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Στον Laith Abu Zeyad είχαν προηγουμένως αρνηθεί μια ανθρωπιστική άδεια για να εισέλθει στο Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Σεπτέμβριο για να συνοδεύσει την μητέρα του για χημειοθεραπεία στην Ιερουσαλήμ. Το καθεστώς αδειών απαιτεί από όλους τους Παλαιστίνιους κατοίκους των ΚΠΕ να λάβουν άδεια εισόδου για να εισέλθουν στο Ισραήλ, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για οποιοδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της ιατρικής φροντίδας και των οικογενειακών επισκέψεων.

Πέρα από την παραβίαση της οικογενειακής του ζωής, αυτοί οι αυθαίρετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παρεμβαίνουν στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς τον εμποδίζουν να εισέλθει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό για απαραίτητες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνηγορίας στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και της συμμετοχής σε διασκέψεις και άλλες εκδηλώσεις.

«Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να άρουν άμεσα τις αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Laith Abu Zeyad και σε όλους τους άλλους Παλαιστίνιους/ες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμωρούνται επειδή τολμούν να μιλούν ανοιχτά για τις συστηματικές διακρίσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», δήλωσε ο Kumi Naidoo.

 

Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να άρουν άμεσα τις αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Laith Abu Zeyad και σε όλους τους άλλους Παλαιστίνιους/ες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμωρούνται επειδή τολμούν να μιλούν ανοιχτά για τις συστηματικές διακρίσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
 
Kumi Naidoo

 

Το Ισραήλ έχει ιστορικό χρήσης αυθαίρετων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για να παρενοχλεί και να εκφοβίζει υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειρηνικούς ακτιβιστές. Στον Omar Barghouti, συνιδρυτή του κινήματος BDS, έχει επανειλημμένα και αυθαίρετα απαγορευθεί να ταξιδέψει από το 2016. Ο Shawan Jabarin, Διευθυντής της παλαιστινιακής οργάνωσης δικαιωμάτων al-Haq, επίσης έχει αντιμετωπίσει αυθαίρετη και τιμωρητική ταξιδιωτική απαγόρευση.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι περιορισμοί στο δικαίωμα στην ελευθερία της μετακίνησης μπορούν μόνον κατ’ εξαίρεση να επιβληθούν και θα πρέπει να είναι αναγκαίοι για έναν θεμιτό σκοπό, να μην είναι δυσανάλογοι και να βασίζονται σε σαφείς νόμιμους λόγους. Οι λόγοι θα πρέπει να γίνονται σαφείς και οι περιορισμοί θα πρέπει να μπορούν να προσβληθούν νομικά.

Η άρνηση των ισραηλινών αρχών να αποκαλύψουν οποιαδήποτε στοιχεία για να τεκμηριώσουν τους λόγους για αυτήν την ταξιδιωτική απαγόρευση, σημαίνει ότι ο Laith Abu Zeyad στερείται επίσης μιας ουσιαστικής ευκαιρίας να αμφισβητήσει την απαγόρευση σε δικαστήριο.

Υπόβαθρο

 

Στον Laith Abu Zeyad είχαν χορηγηθεί τρεις άδειες εισόδου στο Ισραήλ, η καθεμία διάρκειας έξι μηνών, από τότε που ξεκίνησε να δουλεύει με την Διεθνή Αμνηστία τον Νοέμβριο του 2017. Η τελευταία από αυτές τις τρεις άδειες ίσχυε από τις 20 Νοεμβρίου 2018 έως τις 12 Μαΐου 2019.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, ο Laith Abu Zeyad έκανε αίτηση για ανθρωπιστική άδεια στον σημείο ελέγχου al-Zaytoona (Hazatem) για να συνοδεύσει την μητέρα του για ιατρική περίθαλψη στην Ιερουσαλήμ. Η αίτησή του απορρίφθηκε αυθημερόν στη βάση «λόγων ασφαλείας» χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Στις 13 Ιουνίου 2018 ο Laith Abu Zeyad ήταν μεταξύ όσων είχαν αυθαίρετα συλληφθεί και βασανιστεί από παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια καταστολής μιας διαδήλωσης οργανωμένης από Παλαιστίνιους/ες ακτιβιστές/ριες στην Ραμάλα που ζητούσαν από τις παλαιστινιακές αρχές με έδρα τη Ραμάλα να άρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην διοικούμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Είχε συλληφθεί και δεχθεί επίθεση από δύο άνδρες ασφαλείας με πολιτικά καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει τη διαδήλωση.

Τα τελευταία χρόνια, οι ισραηλινές αρχές έχουν εντείνει δραματικά τον εκφοβισμό οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του προσωπικού τους στο Ισραήλ και τα ΚΠΕ. Η κοινωνία των πολιτών αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις, μέσα από περιοριστική νομοθεσία και κυβερνητικές πολιτικές σε συνδυασμό με εκστρατείες κατασυκοφάντησης που αποσκοπούν στο να απονομιμοποιήσουν το έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον περασμένο μήνα, ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στα γραφεία του Συλλόγου για την Υποστήριξη Κρατουμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Addameer, μια παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο επίσης εξέτασε μια έφεση εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να ανακαλέσει την άδεια εργασίας του Διευθυντή του Human Rights Watch στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, Omar Shakir, ανοίγοντας το δρόμο για την απέλασή του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.