©WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

Published on 31 March 2022, 13:40Εκτύπωση

Μαθήτριες στο Αφγανιστάν δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η υπαναχώρηση των Ταλιμπάν ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων για τα κορίτσια τις έχει αφήσει «συντετριμμένες» και «τραυματισμένες».

Στις 23 Μαρτίου, οι μαθήτριες των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επέστρεφαν στις αίθουσες διδασκαλίας για πρώτη φορά μετά από εφτά μήνες. Ενώ πολλά κορίτσια περίμεναν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους, στις 9 π.μ. η ηγεσία των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κρατήσει τα σχολεία των κοριτσιών κλειστά «μέχρι να σχεδιαστούν οι σχολικές στολές σύμφωνα με τα αφγανικά έθιμα, τον πολιτισμό και τη Σαρία», και όλα αυτά τα κορίτσια κλήθηκαν να εγκαταλείψουν αμέσως τα σχολεία.

Η άρνηση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προοπτικές του Αφγανιστάν για κοινωνική ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη.

Yamini Mishra, διευθύντρια της διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία

«Η επίκληση της Σαρία και της αφγανικής κουλτούρας από τους Ταλιμπάν είναι ένα παλιό κόλπο που αποσκοπεί στην άρνηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Είναι μια εντελώς απαράδεκτη δικαιολογία για την καταστροφική τους στροφή αυτή την εβδομάδα, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και ρίχνει σκιά στο μέλλον εκατομμυρίων Αφγανών κοριτσιών. Η άρνηση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προοπτικές του Αφγανιστάν για κοινωνική ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Yamini Mishra, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση κόκκινη γραμμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις de facto αρχές των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να επιτρέψουν στα κορίτσια όλων των ηλικιών να φοιτήσουν στο σχολείο και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κυνικές προφάσεις για να προωθήσουν την ατζέντα των διακρίσεων».

«Ήμασταν όλες συντετριμμένες»

Μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν έμειναν συντετριμμένες/-οι όταν μέσα σε λίγες ώρες από την άφιξή τους στα σχολεία ενημερώθηκαν για τη νέα τάξη πραγμάτων των Ταλιμπάν και ήρθαν και πάλι αντιμέτωπες/-οι με την πραγματικότητα της άρνησης της εκπαίδευσης.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν πριν από εφτά μήνες, οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει αρκετές δεσμεύσεις για τον σεβασμό του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το de facto Υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν κυκλοφόρησε μια δήλωση στις 20 Μαρτίου με την οποία ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές στις 23 Μαρτίου. Ωστόσο, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παρέμειναν κλειστά για τα κορίτσια. Στην επαρχία Χεράτ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ανοιχτά μόνο για δύο ημέρες, ενώ την τρίτη ημέρα οι μαθήτριες ενημερώθηκαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά γι' αυτές.

Η 17χρονη Nadia είναι μαθήτρια της 12ης τάξης στην επαρχία Μπανταχσάν. Στις 24 Μαρτίου δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ήμουν εξαιρετικά ενθουσιασμένη. Πήγα στο σχολείο με τεράστιες ελπίδες. Γνώρισα τις συμμαθήτριες και τις/τους καθηγήτριές/-ηγητές μου. Όλες/-οι ήταν χαρούμενες/-οι. Όλες/-οι ήταν ενθουσιασμένες/-οι για την έναρξη των μαθημάτων. Ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά, ήρθε ο διευθυντής μας και μας είπε ότι πρέπει να φύγουμε. Είχε εντολή να κλείσει τα σχολεία των κοριτσιών. Ήμασταν όλες συντετριμμένες. Κάποιες άρχισαν να κλαίνε, κάποιες άλλες έμειναν σιωπηλές. Όσο κι αν δεν ήθελα να φύγω από το σχολείο, ανάγκασα τον εαυτό μου να κινηθεί προς την πύλη εξόδου. Μου ράγισε η καρδιά να φεύγω γι' άλλη μια φορά από το σχολείο χωρίς να ξέρω αν θα μου επιτραπεί ποτέ να επιστρέψω».

Από τις 23 Μαρτίου, κάτοικοι, μαθητές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ, τη Νανγκαρχάρ και την Μπανταχσάν έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διαδηλώσεις ζητώντας από τους Ταλιμπάν να ανοίξουν αμέσως σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια. Το Σάββατο, αρκετές νεαρές γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Καμπούλ. Σε επαληθευμένα βίντεο στα οποία είχε πρόσβαση η Διεθνής Αμνηστία, γυναίκες ακτιβίστριες εθεάθησαν να προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια του ταλέντου των μαθητριών, καθώς και ότι η απομόνωσή τους θα σημάνει τραύμα και κανένα μέλλον.

Δείξαμε τα στιλό μας στους Ταλιμπάν και τους είπαμε ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας. Συνεχίσαμε να φωνάζουμε ότι θέλουμε να μάθουμε.

 

Διάφορα λύκεια σε όλη την πόλη της Καμπούλ ανέφεραν ότι τα κορίτσια επέστρεψαν στα σχολεία, αλλά γρήγορα διατάχθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Nakisa, μια 16χρονη μαθήτρια της 11ης τάξης στην Καμπούλ ήταν μία από εκείνες που πήγαν στο σχολείο στις 23 Μαρτίου. Η ίδια δήλωσε: «Παρά τον φόβο και την αβεβαιότητα, πήγα στο σχολείο. Ήλπιζα ότι θα μου επιτρεπόταν να ξεκινήσω τα μαθήματά μου, αλλά στις 9 το πρωί, κάποιοι άντρες μπήκαν στον χώρο του σχολείου μας και έφεραν την επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας. Στο παρελθόν, δεν επιτρεπόταν σε κανέναν άντρα να εισέλθει στο σχολείο μας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη διεύθυνση. Ωστόσο, χθες, οι Ταλιμπάν μπήκαν χωρίς άδεια και ζήτησαν από τον διευθυντή μας να στείλει όλα τα κορίτσια πίσω στα σπίτια τους και να κλείσει το σχολείο». Άρχισε να κλαίει.

Η Nakisa είπε στη Διεθνή Αμνηστία πώς οι μαθήτριες διαμαρτυρήθηκαν γενναία για την υπαναχώρηση αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική κακοποίηση από τις αρχές των Ταλιμπάν. «Αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε [...] Δείξαμε τα στιλό μας στους Ταλιμπάν και τους είπαμε ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας. Συνεχίσαμε να φωνάζουμε: Θέλουμε να μάθουμε. Άρχισαν να μας κακοποιούν και να μας πιέζουν να σταματήσουμε τη διαμαρτυρία. Απείλησαν επίσης τον διευθυντή του σχολείου μας επειδή μας προκάλεσε να διαμαρτυρηθούμε. Ήταν ασεβές και σπαρακτικό να βλέπουμε αυτούς τους μαχητές να μην σέβονται έναν ανώτερο διοικητή του σχολείου μας».

Η γενναιότητα των κοριτσιών και των γυναικών που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και σε ένα καλύτερο μέλλον, είναι αφυπνιστική. Αγωνίζονται για την ελπίδα και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τις εγκαταλείψει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Yamini Mishra

Η Nawida Khorasani, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τους Ταλιμπάν να λογοδοτήσουν και να τηρήσουν τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει για τα δικαιώματα των γυναικών. «Η τελευταία ενέργεια των Ταλιμπάν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβε σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να τους θέσει προ των ευθυνών τους».

Οι Ταλιμπάν φαίνεται να επιστρέφουν αργά και σταθερά στις κατασταλτικές πολιτικές της δεκαετίας του 1990, όταν απαγορεύτηκαν όλα τα σχολεία για κορίτσια, και οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εμφανίζονται δημόσια.

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο οι Ταλιμπάν, ως οι de facto αρχές του Αφγανιστάν, είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν», δήλωσε η Yamini Mishra. «Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα από τους Ταλιμπάν εισάγουν διακρίσεις, είναι άδικες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.