ΜΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΣΕΣ/- ΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΑ ΚΕΝΑ

Published on 8 March 2022, 16:04Εκτύπωση

Η πολύμηνη αναστολή της χρηματικής βοήθειας για ις/τους αιτούσες/- ντες άσυλο από τον Οκτώβριο του 2021 έχει προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα 13 ΜΚΟ και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαιρετίζουν την επαναφορά του προγράμματος, ενώ προειδοποιούν ότι πολλά άτομα εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς βοήθεια.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι αιτούσες/-ντες άσυλο στην Ελλάδα λαμβάνουν «κάρτες μετρητών» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Catholic Relief Services. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι κάρτες έχουν διανεμηθεί σε όλες/-ους τις/τους δικαιούχους αιτούσες/- ντες άσυλο. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν οι καθυστερημένες πληρωμές για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με την προσδοκία ότι οι εκταμιεύσεις θα λειτουργήσουν ξανά κανονικά στις αρχές Μαρτίου. Το νέο σύστημα διανομής βασίζεται σε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και όλες/-οι οι εγγεγραμμένες/-οι αιτούσες/-ντες άσυλο δικαιούνται βοήθεια σε μετρητά μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αίτηση ασύλου τους.

Οι ΜΚΟ, ενώ χαιρετίζουν την επανεκκίνηση του προγράμματος, εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι πολλές/-οί αιτούσες/-ντες άσυλο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βοήθεια. Σημαντικός αριθμός επιλέξιμων αιτουσών/-ούντων άσυλο στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου ανέφεραν στις ΜΚΟ ότι δεν λαμβάνουν μετρητά. Ορισμένες/-οι αιτούσες/-ντες άσυλο που ήταν επιλέξιμες/-οι για βοήθεια σε μετρητά μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, όταν διακόπηκαν οι πληρωμές, έχουν έκτοτε λάβει οριστική θετική ή αρνητική απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για διεθνή προστασία και δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για την εν λόγω βοήθεια. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες/-οι για κάρτα μετρητών, επομένως δεν έχουν λάβει τις καθυστερημένες πληρωμές που τους οφείλονται. Επιπλέον, οι αιτούσες/-ντες άσυλο που διαμένουν σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα και τους παρέχονται τρόφιμα λαμβάνουν μειωμένο ποσό μετρητών σε σύγκριση με αυτό που λάμβαναν πριν από την αναστολή του προγράμματος, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητά τους να καλύψουν τις επισιτιστικές και άλλες ανάγκες τους όπως οι ίδιες/-οι θεωρούν καλύτερο. Οι αιτούσες/-ντες άσυλο στον καταυλισμό της Ριτσώνας στην κεντρική Ελλάδα, οι οποίες/-οι δεν ήταν παρούσες/-όντες στην αρχική διανομή της κάρτας μετρητών, έχουν επίσης αποκλειστεί από τη λήψη των πληρωμών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου που χάθηκαν.

Οι ΜΚΟ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλες/-οι όσες/-οι είναι δικαιούχοι θα λάβουν το πλήρες ποσό της βοήθειας σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων πληρωμών για όσες/-ους ήταν δικαιούχοι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021.

Ιστορικό
● Το πρόγραμμα για τη διανομή χρηματικής βοήθειας σε αιτούσες/-ντες άσυλο στην Ελλάδα, μετά την παράδοσή του από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ελληνική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021, σταμάτησε απότομα.

● Τον Οκτώβριο του 2021, ένα δελτίο Τύπου (δείτε εδώ) και μια ανοιχτή επιστολή (δείτε εδώ) δημοσιεύτηκαν από ΜΚΟ, οι οποίες σήμαιναν συναγερμό για τις διακοπές στην παροχή βοήθειας σε μετρητά.

● Στις 18 Νοεμβρίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Catholic Relief Services, σύμφωνα με την οποία η οργάνωση θα υλοποιούσε το πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε μετρητά (δείτε εδώ).

● Στις 25 Νοεμβρίου 27 ΜΚΟ σήμαναν συναγερμό για τις αυξανόμενες επιπτώσεις που είχε η διακοπή της βοήθειας σε μετρητά στους αιτούντες άσυλο (δείτε εδώ).

Υπογράφουν

  1. Διεθνής Αμνηστία
  2. ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
  3. Changemakers Lab
  4. ECHO100PLUS
  5. Europe Must Act
  6. Lesvos Solidarity
  7. Lighthouse Relief
  8. Refugee Legal Support (RLS)
  9. Samos Advocacy Collective
  10. Samos Volunteers
  11. Save the Children
  12. Second Tree
  13. Still I Rise
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.