ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Published on 29 August 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Αυγούστου 2005
Ένας Έλληνας αντιρρησίας συνείδησης που καταδικάστηκε σε πρωτοφανή ποινή φυλάκισης υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία ως κρατούμενος συνείδησης και η οργάνωση ζητά την άμεση απελευθέρωσή του.

Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα της άρνησης εκτέλεσης στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης αποτελεί θεμιτή άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, το οποίο καθιερώνεται σε διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Στρατοδικείο Ξάνθης καταδίκασε τον Μπόρις Σωτηριάδη για ανυπακοή σε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών χωρίς αναστολή ακόμα και εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής του, μετά την άρνησή του να υπηρετήσει στον στρατό επειδή κάτι τέτοιο συγκρούεται με τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Ο Μπόρις Σωτηριάδης είναι Γεωργιανός ελληνικής καταγωγής που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα στο πλαίσιο της πολιτικής επαναπατρισμού ομογενών. Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στον στρατό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά. Όταν κλήθηκε από τον ελληνικό στρατό να παρουσιαστεί για στρατιωτική θητεία, παρουσιάστηκε αλλά αρνήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό επικαλούμενος θρησκευτική αντίρρηση συνείδησης και ζήτησε, αντ' αυτού, να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Εντούτοις αυτό δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον Νόμο 2510/97, για όσους έχουν ήδη υπηρετήσει σε ένοπλες δυνάμεις.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να μεταχειρίζεται τους αντιρρησίες συνείδησης ως εγκληματίες, φυλακίζοντάς τους επειδή ασκούν το ανθρώπινο δικαίωμά τους στην αντίρρηση συνείδησης», δήλωσε η κ. Όλγα Δημητρίου, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

«Όχι μόνο καταδικάστηκε ο Μπόρις Σωτηριάδης, αλλά του επεβλήθη και μια εξαιρετικά βαριά ποινή. Η καταδίκη του είναι εξαιρετικά αυστηρή καθώς η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε καιρό ειρήνης και η ανυπακοή θεωρείται πλημμέλημα, όχι κακούργημα».

Το Στρατοδικείο Ξάνθης δεν δέχτηκε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι ο Μπόρις Σωτηριάδης είχε «σύγκρουση νομικών καθηκόντων» μεταξύ του καθήκοντος προς τον στρατό και του καθήκοντος προς την θρησκεία του. Εντούτοις, το Στρατοδικείο Αθηνών έχει δεχτεί το επιχείρημα αυτό και έχει αθωώσει σε παρόμοιες υποθέσεις αντιρρησίες συνείδησης όπως τον Σεργκέι Γκουτάροφ το 2005, τον Αλέξανδρο Εβτουσένκο και τον Γκουράμ Αλμανίδη το 2004.

«Τέτοιες αντιφάσεις στην εφαρμογή του νόμου αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των διατάξεων περί εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη. Η σημερινή νομοθεσία και πρακτική χρειάζονται αναθεώρηση και εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε η κ. Όλγα Δημητρίου.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης ή βαθιάς προσωπικής πεποίθησης, χωρίς να υποστεί καμία νομική κύρωση ή υλική ζημία. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης και ζητά όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Σωτηριάδη, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς διακρίσεις.

Η οργάνωση υπενθυμίζει στις ελληνικές αρχές ότι μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2005, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει την κατάσταση των αντιρρησιών συνείδησης. Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της γιατί η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία, και γιατί η αξιολόγηση των αιτήσεων για την υπηρεσία αυτή βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του Υπουργείου ʼμυνας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις διώξεις εναντίον όλων των αντιρρησιών συνείδησης και να εναρμονίσουν τις διατάξεις περί αντίρρησης συνείδησης με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις καθώς επίσης και με τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:

  • «Η Ελλάδα Έσπασε την Ευρωπαϊκή Συναίνεση»,

http://www.amnesty.org.gr/news/2005-06-01-1.htm.

  • «Ελλάδα: Τιμωρούνται για τα πιστεύω τους: πώς οι αντιρρησίες συνείδησης εξακολουθούν να στερούνται των δικαιωμάτων τους», http://www.amnesty.org.gr/news/2005-05-11-1.htm.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.