
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ Η ΒΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΕΛΙΑΣ
Αντιδρώντας στις τελευταίες πράξεις βίας των ισραηλινών εποίκων, με την υποστήριξη του κράτους, που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη —και οι οποίες είχαν ως στόχο επίσης μια αντιπροσωπεία Ευρωπαίων διπλωματών και φωτορεπόρτερ της Washington Post—, η Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Heba Morayef, δήλωσε:
«Για άλλη μια φορά, το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ μετατρέπει τη συγκομιδή ελιάς σε μια περίοδο τρόμου για τις παλαιστινιακές οικογένειες σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι επιθέσεις των εποίκων, που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του κράτους, εναντίον αγροτών προκαλούν ζημιές, καταστροφές και κλοπές των καλλιεργειών και σε συνδυασμό με τους στρατιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλει το Ισραήλ στην πρόσβαση στους ελαιώνες, προκαλούν τεράστιο πλήγμα και οικονομικές απώλειες στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους.
«Η σειρά επιθέσεων από εποίκους το Σαββατοκύριακο εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων των χωριών Khirbet Abu Falah και Taybeh στην περιοχή της Ραμάλα, οι οποίες είχαν ως στόχο επίσης μια φωτορεπόρτερ της Washington Post και μια αντιπροσωπεία Ευρωπαίων διπλωματών, προσφέρει μια εικόνα της πραγματικότητας της αμείλικτης επιθετικότητας εναντίον των Παλαιστινίων. Οι προσπάθειες ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων και υποψηφίων σε όλο το πολιτικό φάσμα να παρουσιάσουν αυτή τη βαρβαρότητα που υποστηρίζεται από το κράτος ως έργο μεμονωμένων ατόμων αποτελούν κατάφωρη παραποίηση της πραγματικότητας.
«Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί εδώ και καιρό για την εκθετική αύξηση της βίας που ασκούν οι έποικοι, με την υποστήριξη του κράτους, εναντίον των Παλαιστινίων, η οποία αποσκοπεί, μέσα από τον τρόμο, στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή η αύξηση της βίας τροφοδοτείται από την επίμονη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει ουσιαστική δράση κατά του ίδιου του συστήματος που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη καταπίεση των Παλαιστινίων. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να προκαλέσουν μια ισχυρή αντίδραση από τα κράτη που ισχυρίζονται ότι αντιτίθενται στην προσάρτηση παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ, στη συνεχή επέκταση των εποικισμών και στη βία των εποίκων που υποστηρίζεται από το κράτος.
«Τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι επιθέσεις των εποίκων δεν αποτελούν μεμονωμένες πράξεις, αλλά κεντρική πολιτική του ισραηλινού κράτους, και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και να αποφύγουν τη συνενοχή στις ισραηλινές παραβιάσεις και εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, διακόπτοντας κάθε εμπόριο, επένδυση και συνεργασία που συμβάλλει στη διατήρηση της παράνομης κατοχής, του απαρτχάιντ και της συνεχιζόμενης εκστρατείας εθνοκάθαρσης.
«Τα κράτη πρέπει επίσης να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων που εμπλέκονται με αξιοπιστία σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να υποστηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες για δικαιοσύνη και λογοδοσία. Το να κρύβεται κανείς πίσω από κενά λόγια δεν είναι μόνο δειλό, αλλά διευκολύνει και περαιτέρω καταχρήσεις. Για τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστινίους, αυτό συνεχίζει να είναι θανατηφόρο».
Ιστορικό
Στις 16 Οκτωβρίου, δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιους αγρότες που μάζευαν ελιές κοντά στο χωριό Abu Falah, βορειοανατολικά της Ραμάλα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι έποικοι φέρεται να πέταξαν πέτρες, να χρησιμοποίησαν σφεντόνες, να έβαλαν φωτιά σε ελαιόδεντρα και να επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιες/ους. Την αμερικανίδα φωτορεπόρτερ Χάιντι Λεβίν, η οποία κάλυπτε τη συγκομιδή ελιάς για την εφημερίδα «The Washington Post», την έριξαν στο έδαφος και δέχτηκε επανειλημμένα κλωτσιές, παρά το γεγονός ότι φορούσε προστατευτικό δημοσιογραφικό εξοπλισμό με σαφή σήμανση. Επίσης, της έκλεψαν τον φωτογραφικό εξοπλισμό και το κινητό της, ενώ νοσηλεύτηκε με πολλαπλά τραύματα. Στις 19 Οκτωβρίου, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τα περιστατικά.
Την επόμενη μέρα, Ισραηλινοί έποικοι με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε μια ομάδα μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Βέλγοι, Γάλλοι και Πολωνοί διπλωμάτες, ένας Γάλλος δήμαρχος, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και Παλαιστίνιοι κάτοικοι κοντά στο χωριό Taybeh, επίσης βορειοανατολικά της Ραμάλα. Σύμφωνα με αναφορές, ένα βελγικό διπλωματικό όχημα υπέστη επίσης ζημιές και αρκετά μέλη της αντιπροσωπείας δέχθηκαν επίθεση.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2026 σχετικά με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατέγραψε πώς, από τα τέλη του 2022, οι ισραηλινές αρχές έχουν κλιμακώσει μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης που καθοδηγείται και χρηματοδοτείται από το κράτος, τρομοκρατώντας και εκτοπίζοντας βίαια χιλιάδες Παλαιστινίες/ους από κοινότητες Βεδουίνων και κτηνοτρόφων στην Περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης, με σκοπό να μεταβάλουν μόνιμα τη δημογραφία της. Επιδιώκοντας τον στόχο της επίσημης προσάρτησης, έχουν επιταχύνει την επέκταση των εποικισμών, έχουν εντείνει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, έχουν αυξήσει εκθετικά τη χρηματοδότηση καθώς και την υλικοτεχνική, νομική και πολιτική υποστήριξη προς τους εποικισμούς, έχουν διανείμει όπλα στους εποίκους και έχουν ενθαρρύνει, διευκολύνει και παραβλέψει ανοιχτά τις επιθέσεις των εποίκων ως σκόπιμο μέσο εκτοπισμού.
Οι παλαιστινιακές κοινότητες σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουν από τον Οκτώβριο του 2023 μια απότομη αύξηση των επιθέσεων από εποίκους, οι οποίες αποσκοπούν στον βίαιο εκτοπισμό τους μέσω σωματικών επιθέσεων, απειλών και παρενόχλησης κατά ατόμων· καταστροφής περιουσίας, εμπρησμών, κλοπής καλλιεργειών· περιορισμών στην πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια· καθώς και πράξεων κλοπής και βλάβης κατά των ζώων.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη να αναστείλουν κάθε μορφή συνεργασίας που συμβάλλει στη διατήρηση της παράνομης κατοχής από το Ισραήλ, να απαγορεύσουν το εμπόριο με τους ισραηλινούς οικισμούς, να επιβάλουν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων που εμπλέκονται άμεσα στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης του Ισραήλ και σε σοβαρά εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, να επιβάλουν ένα ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας προς το Ισραήλ, καθώς και να υποστηρίξουν τους διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει ερευνών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.