ΙΣΡΑΗΛ/ ΛΙΒΑΝΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

Published on 12 July 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Ιουλίου 2007
Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου των 34 ημερών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα την απόλυτη έλλειψη οποιουδήποτε βήματος τόσο από δυο χώρες που επηρεάστηκαν όσο και από τη διεθνή κοινότητα για να διωχθούν ποινικά όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου κι άλλες σοβαρές παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης του περσινού καλοκαιριού.

«Χωρίς μια πλήρη, ανεξάρτητη και καθοδηγούμενη από τον ΟΗΕ έρευνα που να περιλαμβάνει αποζημιώσεις προς τα θύματα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Η πλήρης έλλειψη πολιτικής βούλησης να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τους αδιάκριτους φόνους αμάχων, πάνω από 1000 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους, είναι τόσο μια μεγάλη προδοσία των θυμάτων όσο και μια συνταγή για πιθανό νέο μακελειό σε καθεστώς ατιμωρησίας,» ανέφερε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον πόλεμο, η Διεθνής Αμνηστία έκανε έρευνα για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που περιλαμβάνει τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν και από τις ισραηλινές δυνάμεις και από τους μαχητές της Χεζμπολάχ και δημοσιοποίησε τα πορίσματά της σε τρεις εκθέσεις το 2006. Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη απροθυμία όλων των εμπλεκομένων μερών να διερευνήσουν τις παραβιάσεις, η διεθνής οργάνωση κάλεσε τον ΟΗΕ να συστήσει μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή που θα κάνει έρευνα σε βάθος και θα έχει την εξουσιοδότηση να διερευνήσει τα στοιχεία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ισραήλ και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των θυμάτων. Όμως, η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την πολιτική βούληση ώστε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσει μια τέτοια επιτροπή.

Πολωμένες πολιτικές και η επιλεκτικότητα σε σώματα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - το κυρίως όργανο με την εξουσία να αποφασίσει για τέτοια θέματα χωρίς τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών - έχουν ουσιαστικά αφήσει τα θύματα από το Λίβανο και το Ισραήλ κι αλλού χωρίς να μπορούν να βρουν δικαιοσύνη.

Αντίθετα, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να συστήσει δικαστήριο ώστε να διώξει ποινικά όσους κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και άλλων πολιτικών δολοφονιών δείχνει ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση, οι μηχανισμοί για να εξακριβώσει κανείς την αλήθεια μπορούν να δημιουργηθούν παρά την αρνητική αντίδραση των εμπλεκόμενων πλευρών. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί θετικό βήμα τη σύσταση του δικαστηρίου, αλλά συνεχίζει να τονίζει την επιτακτική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν παλαιότερα εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Λίβανο, περιλαμβανομένων και όσων διαπράχθηκαν στον πόλεμο του περσινού καλοκαιριού.

Στο Ισραήλ, η έρευνα που διενεργήθηκε για τους χειρισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, περιορίστηκε στη στρατηγική και δεν έγινε καμία προσπάθεια να διερευνηθούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένων και εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ή να δημιουργηθεί ένα μηχανισμός που θα οδηγήσει σε λογοδοσία όσους είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους παραβιάσεις. Στο Λίβανο, δεν έχει διενεργηθεί καμία επίσημη έρευνα. Μια εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε από τον ΟΗΕ είχε μια μεροληπτική εντολή που εστίαζε μόνο σε στοιχεία για παραβιάσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ, ο Λίβανος και όλες οι άλλες χώρες, που είναι σε θέση να το κάνουν, πρέπει να διερευνήσουν και να διώξουν ποινικά όσους είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου.

Αν και η σύρραξη τέλειωσε μετά από την εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 11 Αυγούστου 2006 μετά τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, οι συνέπειές της εξακολουθούν να επηρεάζουν τους αμάχους.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Νότιο Λίβανο ως αποτέλεσμα των βομβών διασποράς, που εκτοξεύθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κυρίως κατά τις τελευταίες 72 ώρες της σύρραξης και μετά την υπογραφή εκεχειρίας αλλά πριν αυτή να τεθεί σε εφαρμογή. Το Κέντρο συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση των ναρκών του ΟΗΕ (UN-MACC) έχει εντοπίσει 922 τοποθεσίες όπου υπάρχουν διάσπαρτα φονικά απομεινάρια που δεν έχουν εκραγεί από βόμβες διασποράς και άλλο πολεμικό υλικό και υπολογίζει ότι η εκκαθάρισή τους θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με το Κέντρο, από τη στιγμή της εκεχειρίας μέχρι τις 20 Ιουνίου 2007, 32 άνθρωποι - 24 άμαχοι και οκτώ ειδικοί στην εξουδετέρωση ναρκών - έχουν σκοτωθεί και 210 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο Νότιο Λίβανο από βομβίδια που δεν έχουν εκραγεί.

«Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς το Ισραήλ να παραδώσει χάρτες που να δείχνουν λεπτομερώς τις περιοχές όπου οι δυνάμεις του στόχευαν κατά την εκτόξευση βομβών διασποράς. Αυτό θα ήταν ζωτικής σημασίας για την εκκαθάριση της περιοχής και την αποφυγή περαιτέρω θυμάτων,» πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Η διεθνής οργάνωση καλεί επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει ένα μορατόριουμ στη χρήση όπλων διασποράς και να παρέχει χάρτες που περιλαμβάνουν τις θέσεις ναρκών που οι δυνάμεις τους έριξαν στο νότιο Λίβανο τα προηγούμενα χρόνια.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να κηρύξει και να εφαρμόσει ένα εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μέχρι να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,» είπε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καλεί τη Χεζμπολάχ να παρέχει πληροφορίες για τους δυο Ισραηλινούς στρατιώτες, που αιχμαλώτισαν οι μαχητές της στις 12 Ιουλίου 2006 και να τους δώσει άμεση πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πληροφορίες για συντάκτες

Βρείτε παλαιότερα έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, στη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/pages/lebanonisrael-documents-eng

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.