Credit: Sebastien Thibault

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ GOOGLE ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Published on 10 February 2025, 16:31Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην απόφαση της Google να άρει την απαγόρευση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη όπλων και εργαλείων παρακολούθησης, ο Matt Mahmoudi, Ερευνητής και Σύμβουλος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε:

«Είναι ντροπή που η Google επέλεξε να δημιουργήσει αυτό το επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ έχει εδώ και χρόνια αναγνωρίσει ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αμνηστία έχει μακρά ιστορία στην καταγραφή των πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη όταν χρησιμοποιείται ως μέσο κοινωνικού ελέγχου, μαζικής επιτήρησης και διακρίσεων.

«Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν συστήματα παρακολούθησης και θανατηφόρων δολοφονιών σε τεράστια κλίμακα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μαζικές παραβιάσεις και υπονομεύοντας το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Η απόφαση της Google να αναιρέσει την απαγόρευση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για όπλα επιτρέπει στην εταιρεία να πωλεί προϊόντα που τροφοδοτούν τεχνολογίες όπως η μαζική παρακολούθηση, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που έχουν αναπτυχθεί για ημιαυτόματες επιθέσεις και το λογισμικό δημιουργίας στόχων που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις αποφάσεις για δολοφονίες.

Είναι ντροπή που η Google επέλεξε να δημιουργήσει αυτό το επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ έχει εδώ και χρόνια αναγνωρίσει ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αμνηστία έχει μακρά ιστορία στην τεκμηρίωση των πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη όταν χρησιμοποιείται ως μέσο κοινωνικού ελέγχου, μαζικής επιτήρησης και διακρίσεων.

— Matt Mahmoudi, Ερευνητής και Σύμβουλος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Η Google πρέπει επειγόντως να αναιρέσει τις πρόσφατες αλλαγές στις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και να δεσμευτεί εκ νέου ότι θα απέχει από την ανάπτυξη ή την πώληση συστημάτων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι επίσης απαραίτητο οι κρατικοί φορείς να θεσπίσουν δεσμευτικούς κανονισμούς που θα διέπουν την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και θα βασίζονται στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το προσωπείο της αυτορρύθμισης που συντηρούν οι εταιρείες τεχνολογίας δεν πρέπει να μας αποσπάσει την προσοχή από την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ισχυρής νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ιστορικό

Την Τρίτη, η Google αφαίρεσε από τον ιστότοπό της τη δέσμευση με την οποία υπόσχεται να μην επιδιώξει τεχνολογίες που «προκαλούν συνολική βλάβη», συμπεριλαμβανομένων όπλων και συστημάτων παρακολούθησης και «τεχνολογιών των οποίων ο σκοπός αντιβαίνει σε ευρέως αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Google υπερασπίστηκε την αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για την τεχνητή νοημοσύνη που «υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια».

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει καταγράψει πώς τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου ενισχύουν τις φυλετικές διακρίσεις στην αστυνόμευση και απειλούν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Το 2019, η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε πώς το επιχειρηματικό μοντέλο της Google που βασίζεται στην παρακολούθηση είναι εγγενώς ασύμβατο με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αποτελεί απειλή για μια σειρά άλλων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, της ελευθερίας της σκέψης και του δικαιώματος στην ισότητα και τη μη διάκριση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.