ΣΕΡΒΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Published on 21 February 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Φεβρουαρίου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις σερβικές αρχές και συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς να καταδικάσουν επειγόντως τις επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εναντίον μελών εθνοτικών μειονοτήτων στη χώρα.

«Εάν οι αρχές δεν αντιδράσουν τώρα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο ζωές, καθώς προγραμματίζονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου,» προειδοποίησε η Νίκολα Ντάκγουορθ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Οι σερβικές αρχές πρέπει να καταδικάσουν έντονα οποιαδήποτε απόπειρα στοχοποίησης μελών της σερβικής κοινωνίας. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι κάθε τυχόν επίθεση κατά ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή μελών μειονοτήτων θα ερευνάται αμέσως και ουσιαστικά και ότι οι υπαίτιοι θα οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.»

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS), ο Ίβιτσα Ντάτσιτς (Ivica Da?i?), μίλησε στη Σερβική Βουλή υπέρ μιας ορισμένης πολιτικής του πρώην προέδρου της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι θα εισηγούταν την απαγόρευση όλων των πολιτικών κομμάτων και των μη-κυβερνητικών οργανώσεων που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ξεχώρισε συγκεκριμένα τη Νατάσα Κάντιτς (Nata?a Kandi?), ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου, που εδρεύει στο Βελιγράδι, η οποία παραβρέθηκε στην τελετή ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το SPS καταθέτει μήνυση κατά της Νατάσα Κάντιτς για υποκίνηση τρίτων να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Πέρα από αυτήν την απειλή, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για τη σωματική ακεραιότητα της Νατάσα Κάντιτς. Μια συνέντευξη του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS), Μπόρκο Ίλιτς (Borko Ili?) στην ημερήσια εφημερίδα Κουρίρ (Kurir) είχε ως τίτλο «Προδότρια». Σε ένα άλλο άρθρο στην εφημερίδα Βετσέρνιε Νόβοστι (Ve?ernje novosti), ο τίτλος ήταν «Νατάσα Κάντιτς, η γυναίκα που δεν υπάρχει», υπονοώντας ότι δεν είναι άνθρωπος και επομένως η εξόντωσή της δεν θα επισύρει συνέπειες. Εκτός της Νατάσα Κάντιτς, υπάρχουν και άλλοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 19ης Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας και στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι διαδηλωτές αναφέρεται ότι ζητούσαν τη σφαγή των αλβανόφωνων.

Στο Κραγκούγεβατς (Kragujevac) υπέστη βανδαλισμούς ένα εστιατόριο πρόχειρου φαγητού, που ανήκει σε μέλος της μειονότητας Γκοράνι (βοσνιακή μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου). Στο Μπορ (Bor), έσπασαν τη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου που ανήκει επίσης σε άτομο της μειονότητας Γκοράνι, καθώς και παρμπρίζ αυτοκινήτων.

«Είναι πολύ σημαντικό οι αρχές να λάβουν μέτρα και να το κάνουν εμφανώς προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον,» πρόσθεσε η Νίκολα Ντάκγουορθ.

Ιστορικό

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, το Κοσσυφοπέδιο, επαρχία της Σερβίας την οποία διοικούσε ο ΟΗΕ από το 1999, σύμφωνα με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 1244, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ομιλία της τον Οκτώβριο 2007, μετά την επίσκεψή της στη Σερβία, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την «εχθρική στάση εναντίον της βασικής ομάδας ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εναντίον γνωστών υπερασπιστών, κυρίως γυναικών, που δέχονται συνεχείς επιθέσεις, κυρίως στα μέσα ενημέρωσης.» Ανέφερε στη συνέχεια ότι «ο στιγματισμός των υπερασπιστών, που τους εμφανίζει ως εχθρούς της χώρας, δεν αντικρούεται από δηλώσεις υποστήριξης από τις κρατικές αρχές.»

Η Νατάσα Κάντιτς και το Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου δραστηριοποιούνται στην αμφισβήτηση της ατιμωρησίας των εγκλημάτων πολέμου στα Βαλκάνια και βοηθούν θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιασδήποτε πλευράς να αποκτήσουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, η Νατάσα Κάντιτς ήταν μια από τους ελάχιστους Σέρβους που παρέμειναν στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και που κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.