Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Published on 28 July 2022, 11:35Εκτύπωση

Ο  πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ολοκλήρωσε χθες την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει το τρομακτικό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να καταστέλλουν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της συνάθροισης και της μετακίνησης. Οι περισσότερες/-οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης ή έχουν υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για το έργο τους. Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε 30 περιπτώσεις Σαουδαράβων ακτιβιστών/-ριών που καταδικάστηκαν έπειτα από κατάφωρα άδικες δίκες, με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ποινών τους. Οι εκτελέσεις από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας υπερδιπλασιάστηκαν, από 27 το 2020 σε 65 το 2021. Η αύξηση των εκτελέσεων συνεχίστηκε το 2022, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκτέλεση 81 αντρών στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Το 2021, έκθεση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman είχε εγκρίνει επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του εξέχοντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εγκεκριμένη από το κράτος δολοφονία του Jamal Khashoggi, η οικογένειά του εξακολουθεί να μην έχει καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται τα λείψανά του, ενώ όλοι όσοι εμπλέκονται στη δολοφονία του δεν έχουν λογοδοτήσει σε δίκαιες δίκες που να πληρούν τα διεθνή πρότυπα.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να ζητά διεθνή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Jamal Khashoggi θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η βίαιη εξαφάνισή του, τα βασανιστήρια και η εξωδικαστική εκτέλεσή του αποτελούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα οποία μπορούν να διερευνηθούν και να διωχθούν από οποιοδήποτε κράτος.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρωθυπουργό και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολιτικούς να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μιλήσουν δημόσια για τις προσπάθειες των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να ξεπλύνουν το τρομακτικό ιστορικό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.