ΙΑΠΩΝΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΛΟΑΤΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Published on 2 June 2021, 12:02Εκτύπωση

Ενόψει της συζήτησης του ιαπωνικού κοινοβουλίου πάνω στο διακομματικό νομοσχέδιο για την προώθηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό Yamini Mishra δήλωσε:

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ιαπωνία να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στη χώρα. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι αυτό το νομοσχέδιο να απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις. Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιαπωνικής κυβέρνησης που ορίζουν την παροχή πλήρους και ίσης προστασίας για τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να μείνει στο ράφι. Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κυβέρνηση μπορεί να λάβει έγκαιρη απόφαση υπέρ της ισότητας και της συμπερίληψης για όλους/ες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο συνάδει με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά εκπληρώνει και τις πολύχρονες προσδοκίες των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων, των οικογενειών και των συμμάχων τους, και όλων όσων εκτιμούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη στη χώρα.

«Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να κάνει περισσότερα από μια απλή ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ΛΟΑΤΙ διακρίσεις στην Ιαπωνία. Πρέπει να θέσει πραγματικά και περιεκτικά σαφείς κανόνες για την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, καθώς και να θεσπίσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επανορθώσεων για τα θύματα.

«Με αυτή τη νομοθεσία, η ιαπωνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα προς τη χάραξη πολιτικών που αντιμετωπίζουν το βαθιά ριζωμένο κοινωνικό στίγμα και τις διακρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι στη χώρα».

 

Ιστορικό

Οι συζητήσεις για την καθιέρωση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στην Ιαπωνία διαρκούν εδώ και χρόνια. Το 2016, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν νομοσχέδιο για την εξάλειψη των διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε το πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που στοχεύει απλώς στην προώθηση μιας ανεκτικής κοινωνίας.

Πολλές ιαπωνικές οργανώσεις ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνικής Συμμαχίας για τη ΛΟΑΤ Νομοθεσία (J-ALL), επέκριναν το νομοσχέδιο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ως προς το ότι δεν περιέχει καμιά αναφορά στην απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Τον Μάιο του 2021, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, η αναφορά «η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι απαράδεκτη» προστέθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια εσωτερικής διαδικασίας του κυβερνώντος κόμματος για την έγκριση αυτού του διακομματικού νομοσχεδίου, ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες αναφορικά με την προσθήκη, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση αυξάνοντας τις δικές με την αιτιολόγηση της ύπαρξης διακρίσεων». Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος, έγιναν πολλές ρατσιστικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολίου βουλευτή ότι το να είσαι ΛΟΑΤΙ άτομο «αντιβαίνει στη διατήρηση των ειδών».

Εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις αναφορές που προκαλούν διακρίσεις, ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποβάλουν το διακομματικό νομοσχέδιο στο νομοθετικό σώμα της χώρας.

Επομένως, η υποβολή του νομοσχεδίου παραμένει υπό διακύβευση. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να υποβάλει γρήγορα το νομοσχέδιο και να ενσωματώσει την απαγόρευση των ΛΟΑΤΙ διακρίσεων στη νομοθεσία.

Η Ιαπωνία πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τον Ιούλιο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2021, περισσότερες από εκατό οργανώσεις ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων στην Ιαπωνία έστειλαν επιστολή στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο κατά των διακρίσεων ώστε να συμβαδίζει και με τον Ολυμπιακό Χάρτη, που απαγορεύει τις «διακρίσεις κάθε είδους», συμπεριλαμβανομένης και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ως «θεμελιώδους αρχής του Ολυμπισμού».

Η Ιαπωνία έχει επίσης επικυρώσει τις βασικές διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Και οι δύο συνθήκες υποχρεώνουν την κυβέρνηση να διασφαλίσει την προστασία από τις διακρίσεις.

Τον Μάρτιο του 2021, ένα τοπικό δικαστήριο στην Ιαπωνία έλαβε την πρώτη δικαστική απόφαση που κρίνει ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον γάμο ομόφυλων ατόμων είναι αντισυνταγματική. Η απόφαση αυτή πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ισότητα στον γάμο στην Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής, 102 δήμοι και 3 νομοί έχουν καθιερώσει το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.