ΠΑΚΙΣΤΑΝ & ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Ο ΧΑΛΙΝΤ ΜΕΧΜΟΥΤ ΡΑΣΙΝΤ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΜΗΝΕΣ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Published on 18 April 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Απριλίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε πληροφορίες χθες από πηγές στο Πακιστάν ότι ο Χάλιντ Μεχμούτ Ρασίντ, που εξαφανίστηκε στις 6 Νοεμβρίου 2005 όταν κυβερνητικοί υπάλληλοι της Νότιας Αφρικής τον παρέδωσαν σε πράκτορες της πακιστανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε στις 12 Απριλίου 2007 ενώπιον της «Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επανεξέτασης» στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ.

Παρ' όλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές διατάχθηκαν να τον μεταγάγουν σε φυλακή της πόλης Ραγουαλπίντι και να του επιτρέψουν να δει την οικογένειά του και να έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ο κύριος Ρασίντ ήταν ακόμα στις 16 Απριλίου κρατούμενος της Διακλαδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Inter-services Intelligence, ISI, της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν).

«Ο κύριος Ρασίντ έχει ήδη υπομείνει 18 μήνες μυστικής κράτησης και είναι πραγματικά απαράδεκτο το γεγονός ότι οι πακιστανικές αρχές εξακολουθούν να του αρνούνται το δικαίωμά του να δει δικηγόρο καθώς και την οικογένειά του και να έχει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και ο κύριος Ρασίντ είτε να δικαστεί με δίκαιη δίκη, είτε να απελευθερωθεί χωρίς καμία καθυστέρηση», δηλωσε ο Έρβιν Βαν Ντερ Μπορτ, προσωρινός Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία αναζητεί περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις εξελίξεις. Η διεθνής οργάνωση εξακολουθεί να ανησυχεί εξαιρετικά για την υγεία του κυρίου Ρασίντ μετά από 18 μήνες σε απομόνωση, που ενέχει μεγάλους κινδύνους βασανιστηρίων. Το 2005 είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση του Πακιστάν να παρουσιάσεις τον κύριο Ρασίντ ενώπιον δικαστηρίου χωρίς καθυστερήσεις ή να τον απελευθερώσει. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία είχε αναφέρει τις ανησυχίες της στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία όπως φαίνεται παραβίασε τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων με τη συμμετοχή της στην εξαναγκαστική εξαφάνιση του κυρίου Ρασίντ και εκθέτοντάς τον έτσι σε κίνδυνο βασανισμού.

- Για περισσότερες πληροφορίες, στα αγγλικά, βλ. τα κείμενα:

- �South Africa: Government must investigate circumstances of "disappeared" Pakistani's transfer�, στη διεύθυνση http://news.amnesty.org/index/ENGAFR530012006

- Ενημερωτικό έγγραφο για τη Νότια Αφρική προς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAFR530022006?open&of=ENG-2F3

- Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.